Reklama

Nasiona szczypiorku czosnkowego – uniwersalnej rośliny do przydomowego ogrodu

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Nasiona szczypiorku czosnkowego mogą okazać się jednym z najbardziej udanych zakupów, jeżeli szukamy do swojego ogrodu rośliny uniwersalnej – będącej jednocześnie ziołem, warzywem, jak i atrakcyjną dekoracją. Szczypiorek czosnkowy zawiera wiele witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji, dlatego powinien na stałe zagościć w naszym menu.

Nasiona szczypiorku czosnkowego – podstawowe informacje dotyczące uprawy

Zakup nasion szczypiorku czosnkowego polecany jest nawet początkującym ogrodnikom, gdyż roślina ta nie jest szczególnie skomplikowana w uprawie. Szczypiorek czosnkowy tworzy 40-centymetrowe kępy, które na jednym stanowisku mogą rosnąć przez wiele lat. Latem roślina wytwarza białe, dekoracyjne kwiatostany o średnicy około 5 centymetrów (niektórzy uprawiają tę rośliną tylko ze względu na okazałe kwiaty, które mogą być wykorzystywane na kwiat cięty, a także do tworzenia suchych bukietów).

Żeby uprawa szczypiorku czosnkowego zakończyła się sukcesem, powinniśmy zapewnić tej roślinie stanowisko słoneczne, ostatecznie – lekko zacienione. Jeżeli chodzi o glebę – roślina ta nie ma szczególnych wymagań, może rosnąć w większości gleb ogrodowych. Gdy mamy taką możliwość, wybierzmy podłoże piaszczysto-gliniaste, stale wilgotne, przepuszczalne, o pH zbliżonym do obojętnego, zasobne w składniki odżywcze. Doświadczeni ogrodnicy radzą, żeby przed posadzeniem nasion szczypiorku czosnkowego zasilić podłoże przy pomocy kompostu.

Szczypiorek czosnkowy zamówisz tutaj.

Wielką zaletą szczypiorku czosnkowego (która bardzo ułatwia jego uprawę w polskich ogrodach) jest wysoka odporność na niskie temperatury. Roślina ta jest w stanie znieść temperaturę nawet 40 stopni Celsjusza poniżej zera. Odporność na mrozy sprawia, że szczypiorek czosnkowy może być sadzony bezpośrednio do gruntu. Sadząc nasiona w gruncie musimy pamiętać, że szczypiorek będzie intensywnie się rozrastał. Z tego względu niezwykle ważne jest, żeby zachować co najmniej 30-centymetrowe odstępy pomiędzy poszczególnymi stanowiskami. Warto podkreślić, że szczypiorek może być sadzony również w doniczkach.

Ogrodnicy radzą, żeby co 4 lata wykopać roślinę i podzielić ją na mniejsze kępy – w tej sposób przyspieszymy jej wzrost.

Do ważnych zabiegów pielęgnacyjnych w przypadku szczypiorku czosnkowego zaliczamy regularne podlewanie, nawożenie (najlepiej przy pomocy ekologicznych nawozów wieloskładnikowych), spulchnianie gleby wokół kęp, odchwaszczanie, a jeśli nie uprawiamy rośliny w celach ozdobnych – również usuwanie kwiatostanów.

Dlaczego warto posadzić szczypiorek czosnkowy w swoim ogrodzie?

Szczypiorek czosnkowy to roślina o wielu zaletach. Nawet jeżeli nie interesują nas jego walory dekoracyjne, pamiętajmy, że stanowi on bardzo dobre źródło witamin i minerałów. Ma to znaczenie w sezonie-jesienno zimowym, a także wczesną wiosną, kiedy wybór warzyw sezonowych jest niewielki. Posiadanie szczypiorku czosnkowego na parapecie może być doskonałą alternatywą dla syntetycznych suplementów diety (związki zawarte w szczypiorku wchłaniają się lepiej niż syntetyczne witaminy i minerały).

Czosnkowy szczypiorek może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów. Zdecydowanie najlepiej jest spożywać go na surowo, gdyż wówczas jest najbardziej zasobny w odżywcze substancje. Możemy dodawać go do surówek i sałatek, posypywać nim kanapki, zupy czy dania z mięsem. Zielony szczypiorek czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do różnego rodzaju past (między innymi pasty rybnej czy pasty jajecznej), a także twarożku.

Fot.: materiał prasowy Klienta.

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *