Urządzanie kuchni – jakich błędów unikać?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Urządzanie kuchni – jakich błędów unikać?
ARANŻACJECZTERY KĄTY

Artykuł sponsorowany

Zanim wypełnisz pomieszczenia w Twoim domu lub mieszkaniu meblami, powinieneś stworzyć projekt, który zwizualizuje Twoje potrzeby. To bardzo ważny etap, który może zaważyć na funkcjonalności i estetyce pokoi. A jedną z najważniejszych przestrzeni w każdym mieszkalnym lokalu jest kuchnia.

Popularny błąd: za mało miejsca do przechowywania

W kontekście kuchni bardzo prawdziwe jest stwierdzenie, że miejsca do przechowywania nigdy za wiele. Chociaż prawdopodobnie nie myślisz o tym zbyt często, sprzętów kuchennych jest naprawdę sporo – należą do nich talerze, sztućce, miski, szklanki i kieliszki, sucha i świeża żywność, roboty kuchenne, deski do krojenia, garnki, patelnie i wiele innych. To wszystko musi gdzieś się pomieścić, dlatego projektując kuchnię postaraj się zorganizować miejsce do przechowywania wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Pomóc w tym mogą Ci gała meble wyposażone w dużą ilość szuflad, szafek i półek.

Projekt stref: funkcjonalna kuchnia

Bardzo ważne w kuchni są tak zwane strefy robocze. Aby zwiększyć wygodę użytkowania kuchni, powinny być ułożone w odpowiedni sposób. Pierwsza z nich to strefa zapasów – lodówka oraz szafki, w których przechowujesz suchą żywność. W pobliżu tej strefy powinna znaleźć się przestrzeń do rozpakowywania zakupów – stół lub blat, który zazwyczaj nie będzie zastawiony. Najlepiej, gdyby ze strefą zapasów sąsiadowała strefa przechowywania, czyli przestrzeń, w której trzymasz naczynia niezbędne do przygotowywania posiłków, między innymi garnki, sztućce czy talerze. Trzecia strefa to obszar zmywania. Powinien znaleźć się tam zlew dwukomorowy, zmywarka i suszarka do naczyń. Przygotowując posiłek, najpierw wybierasz produkty spożywcze, następnie naczynia, a w trzecim kroku myjesz owoce i warzywa oraz nalewasz wody do naczyń. W ten sposób ekonomizujesz ilość wykonywanej pracy. Strefa czwarta to strefa przygotowania – znajdują się tutaj blaty robocze, na których przygotujesz posiłek, zanim przeniesiesz się do strefy piątej, czyli obszaru gotowania, wyposażonego w kuchenkę, piekarnik czy mikrofalę.

Podstawowa zasada: utrzymanie porządku i czystości

Wbrew pozorom, bałagan w kuchni może mieć wiele wspólnego z błędami popełnionymi na etapie projektowania. Za mało miejsca do przechowywania skutkuje składowaniem kuchennych sprzętów na blatach i otwartych półkach. Złe rozmieszczenie stref roboczych przekłada się na większe ryzyko zabrudzenia kuchni podczas przenoszenia żywności i posiłków. Równie ważne jednak jest zadbanie o prawidłowe instalacje hydrauliczne, takie jak syfony do zlewozmywaków, które możesz zakupić na przykład tutaj: https://armatura24.pl/syfony-do-zlewozmywakow. To właśnie dzięki odpowiedniej ilości miejsca i prawidłowym założeniu takich elementów, w kuchni nie będzie unosił się nieprzyjemny zapach, a utrzymanie strefy zmywania w czystości stanie się znacznie łatwiejsze.

Fot.: Sidekix Media/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*