Reklama

Jak wypalać kawę? Co należy wiedzieć?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Kawa regularnie gości na polskich stołach. Jedni piją ją dla walorów smakowych, inni zaś dla porannego zastrzyku energii. Bez względu na cel, gwarancją jakości trunku jest odpowiednie wypalenie jego ziaren. W poniższym artykule wyjaśnione zostanie, czym zajmują się palarnie kawy.

Jak pozyskać ziarna do palenia?

Proces palenia kawy warto rozpocząć od zapoznania się z kilkoma plantacjami ziaren. Można w ten sposób porównać ich jakość i wybrać najlepszego dla swoich potrzeb rolnika. Jednak odwiedzanie jednego rolnika po drugim jest żmudnym i czasochłonnym zadaniem. Z tego względu można je pominąć, a palenie nie w żaden sposób na tym nie ucierpi. Misję kupna kawy od rolnika można zostawić swoim dostawcom.

Takie posunięcie ma pewną zaletę. Zwiększa bowiem jakość procesu weryfikacji. Gdy właściciele palarni sami odwiedzają rolników, zachodzi on raz. Z kolei przeniesienie tej odpowiedzialności na dostawcę sprawia, że odbywa się on dwukrotnie. Dostawca weryfikuje rolnika, a palarnia dostawcę.

Jak wybrać swoje ziarna?

Jakość samych ziaren można sprawdzić wyłącznie w jeden sposób. Empirycznie. Zamówioną próbkę należy samemu zalać i wypić. Najlepiej uprzednio powąchawszy i obejrzawszy. Koneserzy oceniają nie tylko smak, lecz także zapach czy aspekt wizualny. Dodatkowo tylko w sposób doświadczalny można sprawdzić, czy ziarna nie są w jakiś sposób wadliwe. Metoda prób i błędów może być czasochłonna, jednak finalnie skutkuje wyborem najlepszego produktu.

Jak wydobyć z ziaren ich największe zalety?

Na kupnie ziaren pozyskiwanie smaku się nie kończy. Przeciwnie, dopiero wtedy się zaczyna. Aby umieć wypalić ziarna, trzeba poświęcić wiele czasu na naukę. Przeczytać dziesiątki stron tekstów, przejść godziny szkoleń. Dobrze, aby źródłem wiedzy był ceniony na rynku roaster, czyli wypalacz. W procesie nauki można popełniać błędy, z których następnie wyciąga się bezcenne dla swojego rozwoju wnioski.

Coffee & Sons – palarnia z klasą

Jest to palarnia, która pobierała nauki u prawdziwych guru wypalania kawy. Jej właściciele uczyli się u Auduna Sorbottena, który może pochwalić się tytułem mistrza świata w wypalaniu kawy. W jej sklepie można uzyskać szereg wypalanych przez nią kaw. W ofercie znajdują się bezkofeinowe, przeznaczone do ekspresu lub metod przelewowych. Dostępne są także Specialty 85+, organiczne, single oraz zestawy. Do kawy można dokupić różne akcesoria, takie jak zaparzacze, kubki czy drippery. Nie inaczej jest w przypadku herbat. Na stronie https://coffeeandsons.pl/ możliwy jest zakup herbat białych, czarnych i zielonych w najróżniejszych smakach.

Fot.: Nathan Dumlao/unsplash.com

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.
Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *