PRZEPISY GWIAZD

Lato znaczy świeże owoce i warzywa!

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Letnie miesiące to prawdziwy raj dla wegetarian. Mnóstwo świeżych i pysznych warzyw i owoców czeka na wyciągnięcie ręki, by przygotować z nich smaczne przekąski. Również mięsożercy powinni się skusić na porcję witamin!

Sezonowość owoców i warzyw

Obecnie do większości produktów mamy dostęp przez cały rok. Jeżeli kogoś najdzie ochota na truskawki z bitą śmietaną w środku zimy, to wystarczy, że pójdzie do sklepu. Oczywiście, mrożone owoce to nie to samo co świeże, jednak jak stare przysłowie rzecze – jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma. I chociaż w mrożonkach (czy to owocowych, czy warzywnych) można znaleźć wartościowe składniki odżywcze, to lepiej zostawić je na długie zimowe miesiące, a latem sięgnąć po świeże dary, które zapewnia natura. Warto zapoznać się z kalendarzem sezonowości warzyw i owoców. Pozwoli on zapamiętać, w których miesiącach pojawiają się konkretne warzywa i owoce. Są one wówczas najsmaczniejsze, mają najwięcej witamin i składników odżywczych, a także nie ma co ukrywać – w szczycie sezonu są najtańsze.

Czerwcowa rewolucja na talerzu

Czerwiec to pierwszy miesiąc, w którym na talerzu pojawi się bogactwo świeżych owoców i warzyw, choć pierwsze z nich, zwłaszcza przy cieplejszej zimie, mogą być dostępne w sprzedaży już w maju. Na co warto polować na przełomie wiosny i lata? Szczególnie rozchwytywane są wówczas: truskawki, jagody, morele, wiśnie, a także ogórki, młoda marchew czy bób.

Lipiec – owocowy zawrót głowy

Także i w lipcu nie zabraknie ciekawych propozycji dla smakoszy warzyw i owoców. Fasola, groszek, młode ziemniaki, pomidory czy cukinia powinny w tym czasie często gościć na talerzu. Jeżeli chodzi o owoce sezonowe, to można spotkać wówczas maliny, czereśnie, porzeczki, arbuza czy agrest.

Sierpień – pełnia owocowego lata

W sierpniu pojawiają się owoce leśne – borówki czy jeżyny. Jest to też sezon na kapustę oraz kalarepę. Na straganach zaczynają dominować śliwki, nie brakuje też nektarynek.

✅Najwyższą wartość odżywczą posiadają warzywa i owoce pochodzące z naszej strefy klimatycznej. 🥦🧄🥕🍅🍒🍐🍑🥒🥔🍎🇵🇱Polskie…

Geplaatst door Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa op Donderdag 13 augustus 2020

Wrzesień – czas na jesienne przetwory

Wrzesień to długo wyczekiwany miesiąc zwłaszcza przez grzybiarzy oraz miłośników kremu z dyni. Można wtedy jeszcze spotkać jagody czy maliny, gdzieniegdzie są poziomki, a swój najlepszy czas przeżywają winogrona.

Bomba witaminowa zamiast kalorycznej

Specjaliści od zdrowego odżywiania zalecają, aby w codziennej diecie pojawiało się jak najwięcej owoców oraz warzyw. Stanowią one doskonałe źródło witamin, które zaspokajają podstawowe potrzeby ludzkiego organizmu. Nie tuczą – co będzie doskonałą informacją dla osób, które na letnie miesiące zaplanowały walkę z nadprogramowymi kilogramami nazbieranymi podczas długich zimowych wieczorów. Oprócz witamin, w owocach i warzywach znaleźć można także błonnik usprawniający pracę układu trawiennego, antyoksydanty spowalniające procesy starzenia, a także cenne sole mineralne.

Na które owoce uważać?

Chociaż owoce z reguły kojarzą się z wartościowymi składnikami odżywczymi i przeważnie polecane są do spożycia w dużej ilości, to jednak przy niektórych schorzeniach warto zachować szczególną ostrożność. Cukrzycy powinni zrezygnować z bananów oraz winogron. Szerokim łukiem muszą unikać także owoców w słodkich zalewach. Z kolei przy chorobach wątroby i trzustki warto znacznie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować (w zależności od wskazań lekarza) wszelkie owoce i warzywa wzdymające, do których zalicza się między innymi kapusta czy fasola. Trzeba uważać także podczas spacerów po lesie. Borówki rosnące na krzaczkach kuszą swym wyglądem, jednak przed spożyciem powinny zostać dokładnie umyte.

Co można przyrządzić ze świeżych owoców i warzyw?

Owoce oraz większość warzyw można z powodzeniem jeść na surowo. Różnorodność propozycji jest tak ogromna, że każdy powinien prędzej czy później trafić na ulubione smaki. Jeżeli jednak surowe owoce i warzywa nie znalazły uznania, to przygotowanie z nich smacznych przekąsek zajmie jedynie kilka minut. Dużą popularnością cieszą się koktajle czy letnie sałatki. Borówki, maliny oraz truskawki to niezastąpione dodatki do domowych wypieków. Możliwości jest wiele – grunt to wykazać się w kuchni odrobiną kreatywności.

Marta Głogowska-Drzyzga

Nieustannie w ruchu, w każdej wolnej chwili eksploruje okolicę - tę bliższą i dalszą. Wędrówki górskie po beskidzkich i tatrzańskich szlakach, wyprawy rowerowe z sakwami, biegi trailowe, wędrówki długodystansowe to jedynie niewielki wycinek jej życia. Kocha przyrodę i zwierzęta, w codziennym życiu stara się realizować założenia Zero Waste. Najbliższe projekty - Główny Szlak Beskidzki w 10 dni oraz Korona Gór Polski w dwa tygodnie.
    Marta Głogowska-Drzyzga

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *