SPORT I ZDROWIE

Zadbaj o swoje nawodnienie – przepisy na wodę z dodatkami

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu jest jednym z sekretów zrównoważonej diety. Ciągłe picie wody może jednak zniechęcać, a gazowane napoje i soki zdecydowanie nie są zaś zdrowe. Oto kilka przepisów na wodę z dodatkami.

Woda smakowa domowej roboty – pomoże zredukować kalorie

Domowa woda smakowa to przede wszystkim napój dietetyczny. Kombinacja owoców, warzyw i ziół zalanych wodą jest więc dobrym wyjściem dla osób na diecie odchudzającej. Przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy ktoś bardzo mocno przyzwyczaił się do kolorowych napojów o dużej zawartości kalorii i cukru. 

Woda jest oczywiście niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii. Dzięki jej piciu można łatwiej wydalić szkodliwe substancje. Dodatkowo reguluje temperaturę ciała, wpływa na stan skóry i włosów. Woda smakowa, dzięki zawartości owoców, warzyw i ziół posiada cenne witaminy i mikroelementy, których domaga się organizm.

Woda z cytryną – napój pierwszego wyboru

Picie wody z cytryną jest coraz bardziej popularne. Nic w tym dziwnego, skoro ten napój:

  • pobudza organizm do aktywności, mogąc nawet zastąpić kawę,
  • wspiera oczyszczanie organizmu,
  • wspomaga trawienie,
  • zapobiega wzdęciom i bólom żołądka,
  • dobroczynnie wpływa na stan skóry: jest między innymi źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają pozbyć się wyprysków z naszej twarzy,
  • wspomaga odchudzanie – jest bowiem źródłem błonnika pektynowego, który spowalnia wchłanianie węglowodanów z pokarmu, dając nam uczucie sytości na dłużej,
  • jest źródłem kwasu askorbinowego, który wzmacnia układ odpornościowy,
  • wpływa na to, że mamy świeży oddech – pomaga utrzymać czystość jamy ustnej, łagodzi ból zębów i stany zapalne jamy ustnej.

Woda z cytryną wpływa również na złagodzenie zgagi. Zawarty w niej potas dobrze wpływa nie tylko na układ krwionośny lub trawienny, ale również na prawidłową pracę mózgu. Stąd też tendencja do tego, aby w myśl zbilansowanej diety zastępować nią kawę i herbatę. Osobom, którym przeszkadza kwaśny smak napoju, mogą dla jego zmiany użyć syropu klonowego lub pieprzu. 

Woda ze świeżym ogórkiem

Uzasadnieniem dla jej picia jest już samo orzeźwiające działanie, które docenimy przy dużych upałach. Poza tym jego przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy pokroić w plasterki ogórki i zalać mineralną lub przegotowaną, ostudzoną wodą. Później tak przygotowany napój wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. 

Jakie jeszcze zalety posiada? 

  • ogórek poprawia smak samej wody, ale jest niskokaloryczny, więc sprzyja odchudzaniu,
  • dostarcza witaminy A odpowiedzialnej za regenerację komórek i witaminy C, która poprawia odporność,
  • dostarcza przeciwutleniaczy – zapobiegających uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki,
  • zwalcza komórki rakowe i zapobiega ich rozprzestrzenianiu się w organizmie,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • poprawia stan skóry. 

Woda z aloesem

Ozdobna roślina, jaką jest aloes, posiada również liczne właściwości prozdrowotne. Wykonuje się z niego napój, gdzie kilka obranych ze skórki liści rozdrabnia się w blenderze z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny. Całość zalewa się wodą. 

Co daje nam picie tak przygotowanej wody z aloesem?

  • wzmacnia odporność organizmu (chroni przed drobnoustrojami i wirusami),
  • usuwa z naszego organizmu toksyny,
  • jest bogaty w witaminy A, C i E,
  • zawiera witaminę B12,
  • zawiera kwas foliowy,
  • zawiera liczne mikroelementy (wapń, magnez, cynk, chrom, sód, potas, selen, miedź, mangan),
  • ma właściwości przeczyszczające,
  • łagodzi objawy alergii,
  • nawilża i odżywia skórę. 

Woda z miętą

Roztarte i zalane wodą mineralną lub przegotowaną liście mięty to popularny sposób na letnie orzeźwienie. Dzięki zawartości tej rośliny poprawia się nie tylko smak wody, ale dostarczane są dla organizmu pożyteczne substancje. Dobrze wpływa ona na:

  • poprawienie i regulację pracy wątroby,
  • łagodzenie problemów żołądkowych,
  • orzeźwienie i rozluźnienie,
  • niwelowanie uczucia porannych mdłości,
  • pomoc w przypadku problemów ze wzdęciami,
  • poprawa przemiany materii,
  • oczyszczanie krwi.

Kamil Michaluk

Historyk i ekonomista, kończy doktorat. Zajął się copywritingiem, bo ceni sobie niezależność, kreatywną pracę i jest ciekawy świata. Pisze teksty dla ogólnopolskich tytułów – najczęściej dotyczące biznesu i kultury, ale też życia codziennego. W wolnych chwilach pasjonat ekologicznych rozwiązań, zwierząt i prac w ogrodzie.
    Kamil Michaluk

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *