PRZEPISY GWIAZD

5 przepisów na lekkostrawne sałatki

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Sałatki to doskonały pomysł na pyszną przekąskę zwłaszcza w letni dzień, gdy z nieba leje się żar. Wystarczy kilka chwil, aby przygotować danie idealne zarówno na obiad, jak i na kolację.

Sałatka – bomba witaminowa

Dietetycy i eksperci od zdrowego odżywiania zgodnie twierdzą, że podstawą żywieniową zarówno dzieci, jak i osób dorosłych powinny być owoce i warzywa, zwłaszcza te sezonowe, zawierające ogromną porcję witamin i składników odżywczych, dzięki którym organizm człowieka może prawidłowo funkcjonować. Kanapka z ogórkiem i pomidorem, choć smaczna, może się z czasem znudzić. Nie bój się eksperymentować w kuchni! Sprawdź kilka przepisów, dzięki którym w krótkim czasie wyczarujesz zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny.

Sałatka owocowa – moc kolorów i substancji odżywczych

Im bardziej kolorowo jest na talerzu, z tym większym smakiem pałaszujemy przygotowane wcześniej pyszności. Okazuje się bowiem, że człowiek je nie tylko ustami, ale też oczami czy nosem. Warto poświęcić trochę czasu na to, by każdy posiłek był nie tylko smaczny, ale też podany w estetyczny sposób. Każdego niejadka powinna przekonać sałatka owocowa, która jest pełna cennych witamin i wyjątkowych substancji odżywczych, a magia kolorów na talerzu czy w miseczce zachęca, by skusić się na jeszcze jedną porcję.

Po sałatkę owocową przygotowaną na bazie letnich darów natury mogą bez obaw sięgnąć osoby na diecie redukcyjnej, które z bólem serca muszą odmawiać sobie słodyczy w postaci czekoladek czy batoników. Na szczęście naturalna słodycz truskawek czy malin wynagrodzi trudy odchudzania. Sałatka owocowa sprawdzi się jako posiłek do pracy – można ją bez przeszkód schować do plastikowego pojemnika – najlepiej jednak smakuje odpowiednio schłodzona.

Przygotowanie zdrowej i smacznej sałatki owocowej jest bardzo proste – wystarczy drobno pokroić ulubione owoce. Nie potrzebny jest żaden dodatkowy dressing – naturalne bogactwo smaków zawartych w owocach zachwyci każde podniebienie! Jednak jeżeli ktoś chce uzyskać jeszcze bardziej wyrazisty smak, może dodać do świeżych owoców sos miodowo – cytrynowy.

Sałatka z kaszą jęczmienną i awokado

Szukasz sałatki na tyle pożywnej, by mogła stanowić samodzielne danie obiadowe? Sałatka z kaszą jęczmienną i awokado sprawdzi się w tej funkcji znakomicie! Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Co będzie potrzebne?

•  oliwa z oliwek,
•  pomidory pokrojone w kostkę,
•  liście bazylii,
•  miseczka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
•  pół cebuli,
•  awokado (najlepiej dojrzałe),
•  pietruszka.

Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki, a całość następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu oraz skropić sokiem z limonki.

Jaglany detoks to bardzo lekka, bezglutenowa, wegańska, stosowana okresowo dieta, dzięki której odciążasz układ…

Geplaatst door Więcej Niż Zdrowe Odżywianie op Woensdag 20 november 2019

Szybka sałatka z kurczakiem

Każdy miłośnik sałatek powinien wypróbować także przepis na lekką i szybką sałatkę z kurczakiem w roli głównej. Do jej zrobienia potrzebna będzie sałata lodowa, 600 g piersi z kurczaka, 500 g jogurtu, 200 g papryki, puszka kukurydzy, 200 g cebuli, kilka ząbków czosnku (jeżeli ktoś nie lubi intensywnego aromatu czosnku, to można go pominąć), sól, pieprz oraz natka pietruszki dla podkreślenia walorów smakowych. Pokrojonego w drobną kostkę kurczaka należy przez kilka minut podsmażyć na rozgrzanej patelni. Następnie, trzeba pokroić resztę składników i wymieszać je ze sobą, a całość polać jogurtem z dodatkiem czosnku. Przygotowana w ten sposób sałatka to 1375 kcal w postaci pysznego dania – będzie idealna zarówno na obiad, jak i na kolację.

Sałatka z serem feta

To kolejna propozycja, którą warto zaserwować jako lekką kolację, zwłaszcza że zrobienie sałatki zajmuje tylko kilka chwil. Aby ją przygotować, trzeba mieć pod ręką pół czerwonej cebuli, kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych, czerwoną paprykę, ogórka zielonego, sałatę oraz pół kostki sera feta. Po pokrojeniu i wymieszaniu składników powstanie smaczne danie, idealne na lekki posiłek w upalny dzień.

Fit sałatka z tuńczyka w 5 minut

Wystarczy zaledwie pięć minut, aby z podstawowych składników, które można znaleźć w każdej kuchni wyczarować lekkostrawną sałatkę – pyszną propozycję dla osób będących na diecie. Do przygotowania smacznego dania potrzebny będzie ulubiony miks sałat, dwa jajka ugotowane na twardo, kilka pomidorków, czerwona cebula, połowa ogórka zielonego, niewielka puszka tuńczyka, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Smacznego!

Marta Głogowska-Drzyzga

Nieustannie w ruchu, w każdej wolnej chwili eksploruje okolicę - tę bliższą i dalszą. Wędrówki górskie po beskidzkich i tatrzańskich szlakach, wyprawy rowerowe z sakwami, biegi trailowe, wędrówki długodystansowe to jedynie niewielki wycinek jej życia. Kocha przyrodę i zwierzęta, w codziennym życiu stara się realizować założenia Zero Waste. Najbliższe projekty - Główny Szlak Beskidzki w 10 dni oraz Korona Gór Polski w dwa tygodnie.
    Marta Głogowska-Drzyzga

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *