Dieta dr Dąbrowskiej – co warto o niej wiedzieć?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Dieta dr Dąbrowskiej – co warto o niej wiedzieć?
SPORT I ZDROWIE

Na czym polega dieta warzywno-owocowa, którą określa się jako dietę dr Dąbrowskiej? Jedzenie tylko tych dwóch rodzajów pokarmów jest uważane za kontrowersyjne. Z drugiej strony twierdzi się, że pozwala to skutecznie schudnąć i oczyścić organizm. Jakie są jej efekty? 

Skąd wzięła się dieta dr Dąbrowskiej?

Nazwa tak skomponowanego jadłospisu wzięła się od nazwiska pani Ewy Dąbrowskiej, która jako doktor nauk medycznych od 20 lat zajmuje się badaniem tego, w jaki sposób dieta może wpływać na zdrowie człowieka. Niemal 30 lat temu opracowała zasady diety owocowo-warzywnej, której celem ma być uczynienie organizmu silniejszym, zdrowszym, mniej podatnym na różnego rodzaju schorzenia. Chodzi przede wszystkim o to, żeby dzięki leczniczym głodówkom doprowadzić do oczyszczenia organizmu i przyspieszenia metabolizmu, w dalekiej zaś perspektywie ochronę przed zachorowaniami. 

Ile może trwać dieta dr Dąbrowskiej?

Z uwagi na swój charakter czas stosowania diety owocowo-warzywnej musi być ściśle ograniczony. W przypadku zdrowych osób może być to najwyżej 6 tygodni z rzędu. Bywa jednak, że dla stawianych przed nim wymagań wystarczy post warzywno-owocowy trwający zaledwie kilka dni. Decyzja powinna zależeć od konsultacji z lekarzem. 

Co jeść podczas diety owocowo-warzywnej?

Oczywiście podstawową jest kompozycja diety – taka, aby spełniała wymagania postawione przez dr Ewę Dąbrowską. Chodzi o to, aby warzywa i owoce spożywać w odpowiedniej ilości i formie. Powinny być zjadane na surowo; pod postacią surówek lub soków. Skąd tak duże skupienie się na tym, żeby nie były to produkty gotowane, smażone lub duszone? Przede wszystkim poddane obróbce termicznej tracą cenne enzymy, błonnik czy przeciwutleniacze. Potrawy z warzyw i owoców duszonych lub gotowanych owszem występują w diecie dr Dąbrowskiej, ale nie stanowią podstawy jadłospisu. Wśród cenionych warzyw i owoców wymienia się w tym przypadku warzywa z małą zawartością skrobi i owoce z niedużą zawartością cukrów. Będą to: pomidory, papryka, brokuł, kalafior, seler, cebula, cukinia, sałata, czosnek, dynia, jagody, grejpfruty lub cytryny.

Dieta nie dla wszystkich

Przejście na dietę owocowo-warzywną nie jest odpowiednia dla wszystkich. Bywa, że duża ilość surowych pokarmów spożywana w takim jadłospisie może powodować przykre dolegliwości. Wśród nich wymienia się między innymi wzdęcia i bóle brzucha. Co zrobić w przypadku wystąpienia takich problemów? Proponuje się dietę sokową z obecnością w jadłospisie soków warzywno-owocowych, herbat i wywarów warzywnych lub, gdy to nie poskutkuje, wybranie wersji diety z gotowanymi potrawami. 

Uzupełnienie diety dr Dąbrowskiej: zielone soki

Dzięki mediom społecznościowym i nawykom gwiazd w ostatnim czasie ogromną furorę robią zielone soki. Są wartościowym uzupełnieniem również w przypadku diety owocowo-warzywnej. To prawdziwa bomba witaminowa, doskonała w detoksykacji całego organizmu. Warto więc sięgnąć po warzywa liściaste takie jak seler naciowy, pietruszka, jarmuż, sałata lub szczaw i przyrządzić na ich bazie pyszny, zdrowy napój, który pomoże wytrwać na wymagającej, ale dającej dobre efekty diecie. Dieta dr Dąbrowskiej jest uzupełniana dużą ilością wody, herbat i kompotów bez dodatku cukru.

Jak przyprawiać dania w diecie owocowo-warzywnej?

W przypadku stosowania diety dr Dąbrowskiej unika się stosowania soli, ale pokaźna gama innych przypraw jest jak najbardziej dozwolona. Mowa o kminku, koperku czy ziołach prowansalskich. 

Czego absolutnie nie wolno jeść?

Wśród zakazanych do spożycia produktów znajduje się przede wszystkim mięso, nabiał, pieczywo, rośliny strączkowe, słodycze, orzechy, słodkie owocowe w rodzaju jabłek i gruszek. Zabroniony jest też alkohol, czarna herbata, kawa i papierosy.

Fot. silviarita/Pixabay

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*