Dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu jest jednym z sekretów zrównoważonej diety. Ciągłe picie wody może jednak zniechęcać, a gazowane napoje i soki zdecydowanie nie są zaś zdrowe. Oto kilka przepisów na wodę z dodatkami.
Domowa woda smakowa to przede wszystkim napój dietetyczny. Kombinacja owoców, warzyw i ziół zalanych wodą jest więc dobrym wyjściem dla osób na diecie odchudzającej. Przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy ktoś bardzo mocno przyzwyczaił się do kolorowych napojów o dużej zawartości kalorii i cukru.
Woda jest oczywiście niezbędna dla prawidłowego przebiegu procesów przemiany materii. Dzięki jej piciu można łatwiej wydalić szkodliwe substancje. Dodatkowo reguluje temperaturę ciała, wpływa na stan skóry i włosów. Woda smakowa, dzięki zawartości owoców, warzyw i ziół posiada cenne witaminy i mikroelementy, których domaga się organizm.
Picie wody z cytryną jest coraz bardziej popularne. Nic w tym dziwnego, skoro ten napój:
Woda z cytryną wpływa również na złagodzenie zgagi. Zawarty w niej potas dobrze wpływa nie tylko na układ krwionośny lub trawienny, ale również na prawidłową pracę mózgu. Stąd też tendencja do tego, aby w myśl zbilansowanej diety zastępować nią kawę i herbatę. Osobom, którym przeszkadza kwaśny smak napoju, mogą dla jego zmiany użyć syropu klonowego lub pieprzu.
Uzasadnieniem dla jej picia jest już samo orzeźwiające działanie, które docenimy przy dużych upałach. Poza tym jego przygotowanie jest bardzo proste: wystarczy pokroić w plasterki ogórki i zalać mineralną lub przegotowaną, ostudzoną wodą. Później tak przygotowany napój wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Jakie jeszcze zalety posiada?
Ozdobna roślina, jaką jest aloes, posiada również liczne właściwości prozdrowotne. Wykonuje się z niego napój, gdzie kilka obranych ze skórki liści rozdrabnia się w blenderze z dodatkiem niewielkiej ilości soku z cytryny. Całość zalewa się wodą.
Co daje nam picie tak przygotowanej wody z aloesem?
Roztarte i zalane wodą mineralną lub przegotowaną liście mięty to popularny sposób na letnie orzeźwienie. Dzięki zawartości tej rośliny poprawia się nie tylko smak wody, ale dostarczane są dla organizmu pożyteczne substancje. Dobrze wpływa ona na: