Nie ma jak spotkanie w damskim gronie przy aromatycznej kawie. Tym razem przyjaciółki odwiedzą Ciebie? Przygotuj podstawę do udanego spotkania – pyszna kawa w różnych odsłonach i smaczne przekąski to dobry początek każdej rozmowy! Zobacz jak oraz z czym podawać kawę.
Powszechne zamiłowanie do kawy sprawiło, że możemy obecnie wybierać pośród różnych rodzajów i metod parzenia tego aromatycznego napoju. Włoskie espresso, cappuccino, latte, americano, mocca, czy macchiato – zapewne każdy ma swoją ulubioną odsłonę kawy. Na spotkanie z przyjaciółkami, zamiast serwować tradycyjną sypaną, możesz poeksperymentować i przyrządzić różnego rodzaju kawy, aby wspólnie próbować i delektować się ich smakiem!
Pyszna, aromatyczna kawa przyrządzona na różne sposoby będzie idealnym rozpoczęciem Waszego spotkania. Nie musisz posiadać szczególnych umiejętności, aby przygotować wyśmienite espresso, latte, czy macchiato – dobry ekspres to kawy zrobi to za Ciebie. Jeżeli nie masz w domu ekspresu, do zrobienia pysznej kawy w różnych odsłonach wystarczą spieniacz do mleka, zaparzacz tłokowy, kawiarka lub tygielek.
Oto kilka rodzajów kaw, które cieszą się największą popularnością. Zobacz, które z nich chciałabyś przygotować dla swoich przyjaciółek.
Pojemność tej popularnej kawy powinna wynosić około 30 ml, a do jej użycia potrzebujemy około 15–20 g kawy (najlepiej świeżo zmielonej).
Tradycyjne delikatne cappuccino składa się z 25 ml espresso oraz 125 ml spienionego mleka.
To wersja najbliższa popularnej w Polsce czarnej kawie w kubku. Kawa ta ma pojemność od 130 ml do 170 ml.
Kawa macchiato to kolejna wersja espresso, tyle że z odrobiną mleka. Może być serwowana z zimnym lub z ciepłym mlekiem.
Jak sugeruje nazwa, podstawą latte jest mleko. Kawa espresso stanowi tutaj ¼ całości, reszta to spienione mleko.
Mocha to wzbogacona o czekoladę wersja latte. Czekoladę gorzką lub mleczną dodaje się do espresso. Na sam koniec dodajemy do kawy bitą śmietanę.
Na letnie spotkania przy wysokiej temperaturze najlepiej podać napoje chłodzące. Kawa na zimno może okazać się optymalnym wyborem – frappé, cold brew, french press na lodzie czy espresso z tonikiem z pewnością przypadną do gustu Twoim przyjaciółkom. Kawę na zimno zdecydowanie najlepiej serwować w szkle, a idealnym dodatkiem mogą być lody, kawałek ciasta czy różnego rodzaju słodkie ciasteczka.
To zależy od jej rodzaju. Jeżeli przygotowujesz espresso, najlepiej podać je od razu w małych filiżankach. Zaparzacz do french press możesz przynieść wraz z filiżankami i serwować kawę podczas rozmowy. Fankom mocnej kawy z pewnością przypadnie do gustu przygotowana w tygielku kawa po turecku, którą z powodzeniem możesz podać przy stole – świeżo przelana kawa z tygielka wypełni całe pomieszczenie swoim aromatem.
Niezależnie od rodzaju kawy najbardziej odpowiednim dodatkiem są słodkie lub neutralne przekąski. Kawałek pysznego ciasta, ciasteczka czy czekolada idealnie pasują do czarnego napoju. Jeżeli Ty i Twoje przyjaciółki wolicie zdrowe przekąski, wówczas najlepiej sięgnąć po suszone owoce i niesłone orzeszki, np. nerkowca, włoskie czy makadamia. Inna możliwość to ciasteczka typu musli, owsiane lub pyszne brownie z fasoli.
Zdj. główne: Cesira Alvarado/unsplash.com