Podłoga do kuchni – jaką wybrać?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Podłoga do kuchni – jaką wybrać?
ARANŻACJECZTERY KĄTY

Remontujesz kuchnię i zastanawiasz się, jaki materiał wybrać na podłogę? Opcji jest co najmniej kilka i warto je dobrze rozważyć.

Jak wybrać materiał na podłogę w kuchni?

Podłoga w kuchni musi być przede wszystkim praktyczna. Warto to podkreślić już na początku naszych rozważań. W kuchni dzieje się naprawdę sporo, dlatego podłoga kuchenna powinna być łatwa do wyczyszczenia i odporna na uszkodzenia mechaniczne (w tym uderzenia, np. spadającego talerza czy kubka). Koniecznie też trzeba wziąć pod uwagę to, że wilgotność powietrza w kuchni bywa okresowo mocno podwyższona – nie każda podłoga dobrze zniesie takie warunki. Zatem z czego można zrobić podłogę w kuchni?

Podłoga kuchenna z płytek ceramicznych

To chyba najbardziej oczywisty, a co za tym idzie najpopularniejszy materiał na podłogę w kuchni. Płytki na podłogę w kuchni cieszą się dużą popularnością nie bez przyczyny. Podłogę kuchenną z płytek jest stosunkowo łatwo utrzymać w czystości. Nawet jeśli wylejemy na płytki coś w mocnym kolorze (np. czerwone wino czy kawę), nie musimy się obawiać przebarwień. Podłoga kuchenna z płytek nie puchnie pod wpływem wilgoci. Płytki ceramiczne na podłodze w kuchni mają jednak wady – w okresie zimowym, jeśli nie posiadamy ogrzewania podłogowego, bije od nich chłód, a naczynia upuszczone na podłogę z płytek z pewnością popękają. 

Podłoga w kuchni z drewna naturalnego

Podłoga kuchenna z drewna podnosi elegancję tego pomieszczenia. Jednak drewno na podłodze w kuchni może być materiałem nieco problematycznym. Zanim się zdecydujemy na drewnianą podłogę w kuchni, warto rozważyć jej wady:

  • trzeba ją czyścić specjalnymi płynami do drewna;
  • wysoka wilgotność powietrza może spowodować wypaczenie się podłogi;
  • rozlane płyny mogą pozostawić trwałe plamy.

Dobrze jednak mieć świadomość, że powyższe wady charakteryzują głównie niewłaściwie wykonane drewniane podłogi. Podłoga w kuchni wykonana z odpowiedniego drewna (dąb, buk czy bardziej egzotyczny teak) i fachowo zakonserwowana nie powinna sprawiać trudności. Dlatego wykonanie podłogi kuchennej z drewna warto pozostawić fachowcom i zdać się na ich doświadczenie. Koszt drewnianej podłogi jest wyższy niż posadzki z płytek, jednak efekt jest wart swojej ceny.

Panele podłogowe w kuchni

Tańszą opcją na podłogę w kuchni są panele podłogowe. Jeśli decydujesz się na nie, to postaw koniecznie na produkt o wysokiej klasie ścieralności i odporności na wilgoć. W przypadku podłogi kuchennej z paneli dużą rolę odgrywa też staranne ułożenie desek, które muszą ściśle do siebie przylegać. Szczeliny między panelami umożliwią wylanym płynom przedostanie się pod podłogę, co spowoduje jej wypaczenie. Osoby, które decydują się na podłogę w kuchni z paneli, często kładą w okolicach zlewozmywaka płytki. To bardzo funkcjonalne rozwiązanie, a odpowiednio dobrane wzory paneli i płytek powodują, że pomieszczenie nabiera niepowtarzalnego charakteru.

Z czego zrobić podłogę w kuchni?

Poza wymienionymi przez nas materiałami można też się zdecydować na położenie na podłodze w kuchni kamienia naturalnego, betonu architektonicznego czy płyt korkowych pokrytych powłoką winylową. Wybór jest spory. Warto go dobrze przemyśleć.

Zdj. główne: Joseph Ngabo/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*