Jak wybrać podłogę do kuchni?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak wybrać podłogę do kuchni?
CZTERY KĄTYREMONT

Co sprawdzi się w kuchni jako materiał podłogowy? Co zamiast płytek do kuchni? Czy panele w kuchni to dobry pomysł? – Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Płytki ceramiczne to zdecydowanie najpopularniejszy materiał stosowany jako wykończenie podłóg w kuchniach. Są praktyczne, łatwo utrzymać je w czystości i mogą służyć przez lata. Dodatkowo, szeroki przedział cenowy wśród płytek ceramicznych pozwala znaleźć rozwiązania bardzo korzystne finansowo.

Nie wszystkich jednak satysfakcjonuje podłoga wyłożona płytkami – chociażby ze względów estetycznych. 

Jakie inne materiały sprawdzą się na podłogę w kuchni? O tym przeczytasz poniżej.

Co zamiast płytek na podłogę w kuchni?

Wśród materiałów alternatywnych stosowanych do wykończenia podłogi kuchennej współcześnie używa się:

  • drewna,
  • lastryka,
  • korka,
  • betonu,
  • kamienia,
  • wykładzin winylowych,
  • cegły,
  • żywicy.

W internecie pojawiają się zapytania odnośnie stosowania paneli podłogowych w kuchni – to rozwiązanie nie jest zalecane ze względu na słabą wytrzymałość paneli, niską odporność na wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne. 

Drewniana podłoga w kuchni

Drewno jako materiał wykończeniowy podłóg doskonale sprawdzi się w kuchni i będzie służyło przez lata, pod warunkiem, że zastosujemy solidny gatunek oraz będziemy odpowiednio je konserwować.

Drewniana podłoga w kuchni może być wykonana z wytrzymałych rodzimych odmian takich jak: dąb, jesion, klon, buk czy jawor lub z egzotycznych gatunków, np. mahoniu, merbau, teak, jatoby, doussie czy palisandra. Zdecydowanie unikać należy miękkich odmian drewna, np. sosny, olchy czy brzozy.

Wykładzina winylowa w kuchni

Wykładzina winylowa to rozwiązanie praktyczne, nowoczesne i estetyczne. Szeroki wybór kolorów, wzorów, printów 3D, a także imitacji naturalnych materiałów, takich jak drewno czy kamień, pozwalają stworzyć ciekawą, nietypową aranżację w kuchni.

Co więcej, wykładzina winylowa charakteryzuje się odpornością na plamy i wilgoć, ma właściwości antypoślizgowe i bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Jest to więc szczególnie praktyczny materiał.

Kolejną jej zaletą jest to, że w razie ewentualnych uszkodzeń, wykładzinę możemy poddać renowacji. Wykonuje się ją poprzez nanoszenie powłok poliuretanowych lub polimerowo-akrylowych.

Betonowa podłoga w kuchni

Pierwsze, co przychodzi na myśl odnośnie betonowej podłogi, to jej wytrzymałość – odporny na zarysowania, wilgoć i działanie czynników zewnętrznych beton może posłużyć nam przez lata.

Co do estetyki, współczesne metody obróbki betonu i dostępność dekoracyjnych betonowych płytek pozwalają stworzyć efektowną stylizację w różnych pomieszczeniach. Rozwiązanie to sprawdzi się zwłaszcza w nowoczesnych kuchniach.

Pamiętajmy, że betonowa podłoga również wymaga odpowiedniej impregnacji.

Lastryko na podłogę kuchenną

Znane również jako lastrico lub terrazzo to sztuczny kamień, popularny zwłaszcza w okresie PRL-u. Obecnie jednak coraz chętniej wraca się do jego stosowania, a samo lastryko uległo też znaczącym zmianom w swoim wyglądzie. Dostępne na rynku kolorowe odsłony tego materiału, a także estetyczne, gotowe płyty zyskują coraz większą ilość zwolenników.

Podłoga wykonana z lastryko charakteryzuje się trwałością, praktycznością oraz eleganckim wyglądem. Podłoga kuchenna z lastryko będzie gładką, łatwą do utrzymania w czystości powierzchnią.

Zdj. główne: Christa Grover/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*