Jak przedłużyć świeżość produktów spożywczych?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Jak przedłużyć świeżość produktów spożywczych?

Trần Toàn/unsplash.com

INNE

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Niepoddane przetwarzaniu przemysłowemu artykuły spożywcze wyróżniają się znaczną zawartością składników odżywczych, błonnika, minerałów i witamin. Jednocześnie mają mniej dodatkowych tłuszczów i cukrów. Z drugiej strony psują się szybciej, dlatego należy szczególnie zatroszczyć się o przedłużenie ich świeżości oraz zachowanie oryginalnego smaku i aromatu. Przechowywanie jedzenia w lodówce nie jest jedyną rzeczą, którą możesz zrobić dla zachowania jego świeżości. Możesz w tym celu wykorzystać również folię aluminiową – przeczytaj artykuł i zobacz jak jej użyć prawidłowo.

Zapakuj produkty na wyjazd i do lodówki w folię aluminiową

Jeśli zamierzasz zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę świeżo przygotowane kanapki, warzywa czy owoce, dobrym pomysłem będzie zapakowanie ich w folię aluminiową. Pamiętaj jednak, że nie bez przyczyny folia ma dwie różniące się właściwościami strony, matową i błyszczącą. Aby żywność zachowała świeżość na dłuższy czas, musisz zapakować ją tak, by błyszcząca część sreberka znalazła się na zewnątrz. To ona bowiem odbija ciepło, nie pozwalając mu dotrzeć do wnętrza. Identyczna strona folii aluminiowej, czyli błyszcząca, powinna znaleźć się na zewnątrz produktu spożywczego umieszczanego w lodówce. W tym przypadku folia to także doskonała ochrona przed przenikaniem aromatów innych potraw.

Sreberko sprawdza się nie tylko podczas przechowywania dań w lodówce czy w przypadku chęci przedłużenia ich świeżości w trakcie wyjazdu, w pracy bądź szkole. Doskonale nadaje się ono również do pieczenia. Chcąc, aby ciepło szybciej ogrzało potrawę, należy owinąć ją, umieszczając matową część folii na zewnątrz. W tym przypadku folia pozwoli także zachować daniu soczystość i zapobiegnie jego przypaleniu.

Zamroź mięso w folii aluminiowej

Mimo swoich wyjątkowych, praktycznych właściwości folia aluminiowa nie nadaje się do niektórych kuchennych zastosowań. Nie wolno jej na przykład używać w kuchence mikrofalowej. Można ją za to wykorzystać do zamrożenia mięsa. Warto jednak przy tym pamiętać, że folia nie zabezpieczy żywności całkowicie przed wilgocią i powietrzem. Dlatego użycie wyłącznie folii aluminiowej do zapakowania jedzenia umieszczanego w zamrażarce może negatywnie wpłynąć na jego smak i aromat. Sreberko doskonale natomiast spełnia funkcję dodatkowej ochrony mrożonych produktów. Wieprzowinę, kurczaka czy wołowinę warto najpierw owinąć folią aluminiową, a następnie umieścić mięso w szklanych pojemnikach przeznaczonych do mrożenia żywności lub strunowym woreczku – w ten sposób dopływ powietrza zostanie skutecznie odcięty.

Folię aluminiową, która sprawdzi się zarówno w celu zamrożenia żywności, jak i przedłużenia jej świeżości, znajdziesz na przykład w ofercie marki Stella na stronie: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Skoro już wiesz, jak użyć folii do zapakowania warzyw, owoców, kanapek i mięsa, koniecznie się w nią zaopatrz i zadbaj z jej pomocą o smak produktów spożywczych oraz zawartość w nich jak największej ilości składników odżywczych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*