Jeden z podstawowych sprzętów w domu, czyli właśnie lodówka, nie wymaga może jakichś skomplikowanych instrukcji obsługi. Bardzo wiele osób popełnia jednak błędy w zakresie odpowiedniego przechowywania żywności.
Skraca to okres przydatności do spożycia i utrudnia zachowanie higieny we wnętrzu lodówki. Oto porcja przydatnych porad.
Oczywiście łatwiej jest w niej znaleźć pożądane produkty, ale sama lodówka nie jest tak przepastna, żeby nie można było tego zrobić nawet w całkiem sporym bałaganie. Chodzi o coś innego: liczne półki i schowki w lodówce są montowane celowo. Organizują przestrzeń, ale mają też na celu zwiększyć trwałość przechowywanej żywności.
W lodówce przechowujemy bardzo różne rodzaje produktów. Rzadko zdarzają się takie, które powinno się przechowywać w tej samej temperaturze. Różne półki i schowki w sprzęcie mają na celu zróżnicowanie temperatur. Warto zapamiętać to, że:
Dlaczego jest to takie ważne? Pomiędzy produktami schowanymi do lodówki musi znajdować się odpowiednio duża przestrzeń. Umożliwia ona właściwą cyrkulację powietrza. Tylko wtedy temperatury osiągane wewnątrz będą zgodne z deklaracją producenta sprzętu. To zaś jest niezbędne dla zapewnienia optymalnych warunków przechowywania żywności.
Poszczególne półki i szuflady zostały zaprojektowane i rozmieszczone tak, żeby można było na nich przechowywać konkretne rodzaje żywności. Pamiętajmy o tym, że temperatura wewnątrz urządzenia chłodzącego nie jest przecież jednolita. W szczególności należy pamiętać o takich lokalizacjach, jak:
Ważne: niektórych warzyw i owoców nie przechowuje się w lodówce, bo szybko tracą swoje właściwości. Są to między innymi: cebula, ogórki, pomidory, banany, gruszki, awokado, kiwi czy arbuzy.
Istnieje kilka cennych trików i zasad, które pozwalają na lepsze wykorzystanie lodówki do przetrzymywania żywności w dobrym stanie.
Trzeba pamiętać o tym, że:
Dbamy także o regularne rozmrażanie lodówki.
Fot. Andrea Piacquadio/Pexels