Reklama

Jak kupować mięso?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kupując mięso w sklepie, czasami spotkać mogą cię niemiłe niespodzianki. Wybór odpowiednich wyrobów ze zwierząt wcale nie musi być taki oczywisty. Zobacz, jak dobrze kupować mięso. 

Jak zacząć?

Jeśli zależy ci, aby kupowane przez ciebie kiełbasy były zawsze świeże i smaczne, zacznij od znalezienia dobrego sklepu mięsnego. Bądź miły i uprzejmy dla sprzedawców, ponieważ to oni najlepiej wiedzą, co warto wybierać. Wystarczy zadać im odpowiednie pytania, a na pewno szybko i dobrze ci doradzą. Nie bój się pytać i radzić się obsługującego. Mięso nie tanie, ale na pewno znajdziecie razem dobrą alternatywę.

Szukaj najbardziej wartościowych partii mięsa

Warto zapamiętać, gdzie dane kawałki znajdują się na mapie zwierzęcia. Dzięki temu z łatwością ocenisz ich jakość. Najprościej będzie skojarzyć mięśnie z wysiłkiem. Te pracujące najmocniej, będą twarde i doskonale nadają się do duszenia jak udziec, łopatka czy goleń. Zaś te, które nie były silnie eksploatowane, są droższe, jednak bardziej kruche i delikatne. Przykładem takiego mięsa jest polędwica, rostbef i antrykot.

Pochodzenie

Nie zapomnij zapytać sprzedawcę, skąd pochodzi mięso. Zawsze warto wiedzieć coś o jego pochodzeniu, oraz o warunkach hodowli zwierząt. Cena pójdzie w górę jeśli chów jest zgodny z wszystkimi normami, ponieważ to także generuje koszty. Jeśli jednak cena mięsa jest nienaturalnie niska, sprzedawca na pewno nie będzie nic o nim wiedział, dlatego warto stawiać na trochę droższe towary, aby mieć stuprocentową pewność. 

Wyostrz zmysły

W sklepach często możesz spotkać mięso tej samej partii, jednak w różnych kolorach, a dokładniej w innym jego natężeniu. Pamiętaj o tym, że nie powinno ono być blade. Odpowiedni kolor to ładny czerwony — oznacza to, że jest zdrowo nasycony mioglobinami. Te, gdy przekroisz mięso, sprawią, że stanie się ono jeszcze bardziej czerwono, wręcz bordowe, a w niektórych miejscach nawet brązowe.

Pamiętaj także o tym, że mięso nie powinno mieć zapachu. Świeże, nie będzie miało kwaśnego zapachu. Jeśli go wyczujesz, nie kupuj takiej partii. Innym czynnikiem określającym świeżość mięsa, jest jego sprężystość, co jednak trudno określić w sklepie. Jeśli nie uda się tego określić na miejscu, sprawdź mięso w domu. Musi ono być sprężyste i śliskie. Zwróć towar do sklepu, gdy będzie gąbczaste i nie będzie się odkształcać. 

Jeśli nie masz sprawdzonego sklepu, możesz spróbować zakupy online Warszawa to miasto, które oferuje wiele takich hurtowni mięsnych. 

Zdjęcie główne: pexels.com/Mark Stebnicki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *