Artykuł sponsorowany
Czy wiesz, jak objawia się niedobór witamin w Twoim organizmie? Sprawdź, czy nie powinnaś zmienić sposobu odżywiania.
Witaminy są nam potrzebne do prawidłowego przebiegu procesów w organizmie. Termin „witaminy” opracował w 1912 roku polski naukowiec Kazimierz Funk. Był czterokrotnie nominowany do Nagrody Nobla. Dzięki jego badaniom wiemy, że brak witamin może powodować szkorbut, krzywicę czy pelagrę.
Coraz szybszy styl życia, stres, spożywanie przetworzonej żywności, a także wzmożony wysiłek intelektualny i fizyczny mogą prowadzić do osłabienia organizmu. Wiele osób ma tendencję do bagatelizowania symptomów niedoborów witamin albo przypisywania ich czemuś innemu. Nie powinniśmy tego robić, bo np. długotrwałe niedobory witaminy C mogą potęgować zmiany miażdżycowe i nowotworowe. Niedobór witamin zwiększa ryzyko wystąpienia także wielu innych chorób m.in. osteoporozy czy anemii.
Kompletując jadłospis, należy uwzględnić w nim produkty zawierające witaminy. Szczególnie istotne są witaminy rozpuszczalne w wodzie, których nadmiar nie jest magazynowany w organizmie, tylko wydalany z moczem. Ważne jest to, aby regularnie dostarczać je organizmowi.
Jest szczególnie ważna dla organizmu, bo przeciwdziała chorobie niedokrwienia serca i nadciśnieniu tętniczemu. Poza tym stymuluje wytwarzanie kolagenu, poprawia przyswajalność żelaza i ogranicza działanie wolnych rodników. Jej niedobór objawia się poprzez senność, chroniczne zmęczenie oraz w ogólnym osłabieniu organizmu i tendencji do przeziębień. Witamina C ma duże znaczenie przy budowaniu odporności. Można ją dostarczać organizmowi pod postacią czarnych porzeczek, pietruszki, pomidorów, kiwi i owoców cytrusowych.
Jest istotna dla organizmu ze względu na jej udział w przemianie węglowodanów. Ma także istotne znaczenie przy przenoszeniu impulsów nerwowych. Jeśli cierpisz na jej niedobory, możesz odczuwać brak apetytu i mieć problemy żołądkowe. U wielu osób z niedoborem witaminy B1 zauważa się także drżenie rąk. Warto przyswajać B1 w soi, drożdżach, warzywach strączkowych i kaszy gryczanej.
Ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania narządu wzroku. Jej brak może objawiać się pękającymi kącikami ust, łuszczeniem się skóry i nadwrażliwością na światło. Można uzupełniać tę witaminę, dodając do jadłospisu mleko, makrele, drożdże oraz jaja.
Przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Jej niedobór powoduje problemy ze snem i rozdrażnienie. Witaminę B3 znajdziesz w rybach morskich, orzeszkach ziemnych i pszennych otrębach.
Brak tej witaminy jest niebezpieczny, bo może prowadzić do anemii złośliwej i trwałych uszkodzeń układu nerwowego. Niedobory objawiają się często w postaci aft, bólu głowy i obniżonego samopoczucia. Głównym źródłem witaminy B12 są wątróbka, jaja, ryby, wołowina i cielęcina.
Na niedobory witamin może cierpieć każdy. Braki witaminowe prowadzą do wielu schorzeń, dlatego to tak ważne, aby mieć zbilansowaną i bogatą w składniki dietę. Jej dobrym uzupełnieniem mogą być naturalne suplementy, które pomagają organizmowi przyswajać witaminy i minerały. Suplementy same nie są w stanie zastąpić racjonalnego odżywiania, ale mogą wspomóc układ odpornościowy w trudnym dla niego okresie jesienno-zimowym. Są szczególnie rekomendowane sportowcom, kobietom w ciąży i osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Szeroki wybór naturalnych suplementów znajdziesz tu: https://andromeda-sklep.pl/.
Zdjęcie główne: Anna Shvets/pexels.com