Hollywoodzka gwiazda Gwyneth Paltrow jest zwolenniczką zdrowej diety, której przestrzega od dziesięciu lat. Miłość do pysznej i zdrowej kuchni zaszczepił w niej ojciec, a aktorka dzieli się nią w swoich dwóch książkach – „Daddy’s Girl” i „It’s All Easy”. Oto kilka przepisów na smaczne i nietuzinkowe dania, które możesz przygotować w domu.
Risotto to zazwyczaj dość wysokokaloryczne danie z dużą ilością sera lub masła, ale nie w tym wypadku.
Składniki:
Usuń skórkę z cytryny i zetrzyj na małych oczkach. Wyciśnij sok z miąższu i wymieszaj z rozgrzanym na ogniu bulionem warzywnym. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, por, tymianek, bazylię i czosnek. Smaż, powoli mieszając, przez 2–3 minuty. Pokrój szpinak i włóż do bulionu razem z groszkiem. Następnie dosyp suchy ryż. Zagotuj risotto i gotuj przez kolejne 30 minut.
Obfite, ale nudne danie pomagają urozmaicić papryczki jalapeño wędzone nad otwartym ogniem.
Składniki:
Na tłuszczu roślinnym usmaż cebulę, zioła i paprykę. Ziemniaki pokrój w plastry, posyp solą i czosnkiem. Całość przełóż do rondla, dodaj ziemniaki, zalej płynem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Pierogi można gotować nie tylko we wrzącej wodzie, ale także na parze. Ta metoda pozwala zachować witaminy i właściwości odżywcze dania.
Składniki:
Pół godziny przed przystąpieniem do lepienia pierogów przygotuj ciasto, mieszając mąkę z ciepłą wodą i olejem sezamowym i ugniatając rękami plastyczną jednorodną masę. Przykryj ciasto ręcznikiem i trzymaj w cieple.
Do nadzienia pokrój grzyby i usmaż je na maśle, aż puszczą wodę. Dodaj imbir, cebulę, kapustę i marchew, dopraw solą i białym pieprzem. Dolej wino, dokładnie wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Nałóż nadzienie na każde z kółek, a następnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na drucianej podstawce nad rondelkiem, w którym gotuje się woda. Po 20 minutach będą gotowe.
Pulpety z polędwicy drobiowej nie są tak kaloryczne jak to samo danie z tłustej wołowiny czy wieprzowiny.
Składniki:
Obierz pomidory. Zblenduj je i gotuj przez 7–10 minut – to Twój sos. Zmiel filety w maszynce do mięsa wraz z posiekanymi ziołami i cebulą. Zmielone mięso połącz z olejem, dopraw i uformuj z niego małe kulki. Włóż klopsiki do sosu pomidorowego i rozpal ogień. Gotuj całość na małym ogniu przez 40 minut.
Zdjęcie główne: pexels.com/Alesia Kozik