Najlepsze potrawy od Gwyneth Paltrow. Musisz ich spróbować!

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis
Najlepsze potrawy od Gwyneth Paltrow. Musisz ich spróbować!
PRZEPISY GWIAZD

Hollywoodzka gwiazda Gwyneth Paltrow jest zwolenniczką zdrowej diety, której przestrzega od dziesięciu lat. Miłość do pysznej i zdrowej kuchni zaszczepił w niej ojciec, a aktorka dzieli się nią w swoich dwóch książkach – „Daddy’s Girl” i „It’s All Easy”. Oto kilka przepisów na smaczne i nietuzinkowe dania, które możesz przygotować w domu.

Risotto ze szpinakiem i groszkiem

Risotto to zazwyczaj dość wysokokaloryczne danie z dużą ilością sera lub masła, ale nie w tym wypadku.

Składniki:

  • 700 ml bulionu warzywnego;
  • cytryna;
  • 2 łyżki stołowe oliwy;
  • pół białej cebuli;
  • łodyga pora;
  • 2 sprasowane ząbki czosnku;
  • sól morska;
  • tymianek;
  • 250 g ryżu;
  • 100 g szpinaku;
  • 170 g groszku;
  • 15 g posiekanej bazylii;
  • czarny pieprz.

Usuń skórkę z cytryny i zetrzyj na małych oczkach. Wyciśnij sok z miąższu i wymieszaj z rozgrzanym na ogniu bulionem warzywnym. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, por, tymianek, bazylię i czosnek. Smaż, powoli mieszając, przez 2–3 minuty. Pokrój szpinak i włóż do bulionu razem z groszkiem. Następnie dosyp suchy ryż. Zagotuj risotto i gotuj przez kolejne 30 minut.

Zupa ziemniaczana z czerwoną papryką

Obfite, ale nudne danie pomagają urozmaicić papryczki jalapeño wędzone nad otwartym ogniem.

Składniki:

  • czerwona cebula, pokrojona w krążki;
  • 2 łyżki stołowe oleju konopnego;
  • czosnek granulowany;
  • 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry;
  • 2 g kminku;
  • wędzona papryka, pokrojona w półpierścienie;
  • 2 duże ziemniaki;
  • 1,5 l bulionu warzywnego;
  • sól morska.

Na tłuszczu roślinnym usmaż cebulę, zioła i paprykę. Ziemniaki pokrój w plastry, posyp solą i czosnkiem. Całość przełóż do rondla, dodaj ziemniaki, zalej płynem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Wegetariańskie pierogi na parze

Pierogi można gotować nie tylko we wrzącej wodzie, ale także na parze. Ta metoda pozwala zachować witaminy i właściwości odżywcze dania.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej;
  • 300 ml ciepłej wody;
  • 60 g masła;
  • łyżka posiekanego imbiru;
  • cebula, pokrojona w krążki;
  • 400 g grzybów shiitake;
  • 150 g posiekanej kapusty;
  • 150 g posiekanej marchewki;
  • 5 g białego pieprzu;
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego;
  • 3 łyżki białego wina wytrawnego;
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego;
  • łyżeczka cukru;
  • szczypta soli.

Pół godziny przed przystąpieniem do lepienia pierogów przygotuj ciasto, mieszając mąkę z ciepłą wodą i olejem sezamowym i ugniatając rękami plastyczną jednorodną masę. Przykryj ciasto ręcznikiem i trzymaj w cieple.

Do nadzienia pokrój grzyby i usmaż je na maśle, aż puszczą wodę. Dodaj imbir, cebulę, kapustę i marchew, dopraw solą i białym pieprzem. Dolej wino, dokładnie wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.

Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Nałóż nadzienie na każde z kółek, a następnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na drucianej podstawce nad rondelkiem, w którym gotuje się woda. Po 20 minutach będą gotowe.

Klopsy z indyka

Pulpety z polędwicy drobiowej nie są tak kaloryczne jak to samo danie z tłustej wołowiny czy wieprzowiny.

Składniki:

  • 500 g fileta z indyka;
  • czerwona cebula, pokrojona w krążki;
  • 800 g dojrzałych pomidorów;
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego;
  • czosnek w proszku;
  • liście bazylii, tymianek, rozmaryn;
  • sól morska.

Obierz pomidory. Zblenduj je i gotuj przez 7–10 minut – to Twój sos. Zmiel filety w maszynce do mięsa wraz z posiekanymi ziołami i cebulą. Zmielone mięso połącz z olejem, dopraw i uformuj z niego małe kulki. Włóż klopsiki do sosu pomidorowego i rozpal ogień. Gotuj całość na małym ogniu przez 40 minut.

Zdjęcie główne: pexels.com/Alesia Kozik

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*