Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kefir jako naturalny probiotyk jest o wiele zdrowszy dla ludzkiego organizmu niż jogurt naturalny.
W 175 mililitrach kefiru znajduje się aż 9 gramów białka i zaledwie 100 kalorii. W zależności od poziomu tłustości mleka, z którego jest przygotowywany, można w nim znaleźć około 7 gramów węglowodanów. Co więcej, eksperci przekonują, że taka ilość kefiru stanowi około 20% zalecanego dziennego zapotrzebowania na wapń i fosfor. Kefirem o takiej pojemności można także dostarczyć organizmowi około 29% codziennego zapotrzebowania na witaminę B12 oraz 25% witaminy B2. W składzie kefiru znajduje się aż 3 razy więcej mikroskładników i minerałów niż w jogurcie naturalnym.
Wśród licznych zalet regularnego spożywania kefiru należy również wymienić jego działanie antybakteryjne. Badania pokazują, że w kefirze znajduje się ponad 30 mikroorganizmów, które stanowią o sile probiotycznego działania. Żaden inny wyrób mleczny nie może pochwalić się takim składem. Wynikiem takiego stanu rzeczy może być proces fermentacji drożdży, w czasie którego powstaje kefir. Minerały, które znajdują się w mlecznym napoju, mogą zapobiegać rozwijaniu infekcji, a także hamować rozwój niektórych szkodliwych bakterii, między innymi Salmonelli, E. coli czy Helicobacter pylori.
Podobnie jak w przypadku większości mlecznych przetworów, tak samo kefir zawiera w sobie dużo wapnia, magnezu oraz białka. Te składniki odżywcze wzmacniają strukturę tkanki kostnej, pomagają w prawidłowym rozwijaniu kości, zmniejszają ryzyko osteoporozy, a także wspierają procesy trawienne. Kefir zawiera w sobie także duże ilości witaminy K2, której regularna suplementacja zmniejsza ryzyko występowania złamań kości o niemal 81%.
Wśród powszechnie znanych zalet spożywania kefiru znajduje się również wsparcie dla ludzkiego metabolizmu. Zawarte w mlecznym napoju składniki odżywcze pomagają w pracy bakterii znajdujących się w jelitach. Dzięki temu są naturalnym wsparciem dla osób zmagających się z częstymi zaparciami lub biegunkami. Co więcej, włączenie kefiru do diety bogatej w błonnik może zmniejszyć stany zapalne jelit, łagodzić objawy wrzodów żołądka oraz poprawiać proces trawienia pokarmów. Badania pokazały również, że kefir jest skutecznym probiotykiem obniżającym poziom cholesterolu w organizmie.
Oprócz wewnętrznego działania kefiru warto także wiedzieć, że produkt ten korzystnie działa na wygląd skóry. Bakterie probiotyczne znajdujące się w kefirze zwalczają stany zapalne i infekcje skóry. Z tego względu w diecie osób zmagających się z trądzikiem, łuszczycą czy egzemą powinien na stałe zagościć ten zdrowy, mleczny napój. W składzie produktu zawarty jest także kwas alfa-hydroksylowy, częsty składnik środków do pielęgnacji skóry. Kwas ten wygładza skórę, niweluje zaczerwieniania i nadaje jej promienny wygląd.
Zdj. główne: PhotoMIX-Company/pixabay.com