Artykuł sponsorowany
Parzenie smacznej i aromatycznej kawy to umiejętność, którą warto nabyć. Przeczytaj, jak przygotować pyszny napój kawowy oraz jak odpowiednio serwować go gościom.
Dla uzyskania pysznego smaku najważniejszy jest wybór odpowiedniej kawy. Warto kupować ją w lokalnych palarniach albo od zaufanych producentów. Najczęściej spotykanymi gatunkami kawy są arabica i robusta. Różnią się od siebie przede wszystkim miejscem uprawy oraz smakiem otrzymywanego napoju. Arabica jest w smaku delikatna i aromatyczna, a także zawiera mniej kofeiny niż robusta, dzięki czemu można spożywać ją nawet kilka razy dziennie.
Z arabiki powstaje zwykle jasno lub średnio palona kawa, która odróżnia się od mocno palonej wyższą kwasowością – to sprawia, że arabica świetnie sprawdza się do parzenia przelewowego i dobrze smakuje bez mleka. Wybierając kawę, warto zwrócić uwagę na jej poziom intensywności, skład gatunkowy oraz profil smakowy. Bariści polecają kupować kawy ziarniste, które oferują głęboką intensywność smaku i dłużej utrzymują aromat.
Istnieje wiele metod ekstrakcji kawy. Wszystko zależy od Twoich preferencji, czasu, który zamierzasz poświęcić na przygotowanie napoju, budżetu oraz preferowanego smaku i stopnia zmielenia kawy. W kawiarniach na ogół używa się ekspresu ciśnieniowego, ponieważ jest szybki, wydajny i wytrzymały. Ekspres automatyczny z funkcją mielenia ziaren pozwala otrzymać ulubiony napój po naciśnięciu jednego przycisku. Sprawdź wszystkie możliwości, jakie oferują profesjonalne ekspresy ciśnieniowe na https://proficafe.pl/. Jeśli czas nie gra dla Ciebie wielkiej roli przy zaparzaniu, możesz skorzystać z pozostałych metod ekstrakcji kawy. Należą do nich m.in. drip, french press, chemex czy aeropress.
Jakość wody w dużym znaczeniu przekłada się na smak kawy. Woda zbyt twarda lub zbyt miękka może nasilać odczucie kwasowości albo osłabiać intensywność smaku i aromatu. Bariści zalecają przygotowywać kawę z wody przefiltrowanej albo kupić ekspres najnowszej generacji, który posiada funkcję zmiękczania wody.
Kawa po kwadransie od zmielenia traci ponad połowę smaku i aromatu, dlatego należy pamiętać o zmieleniu ziaren bezpośrednio przed ich zaparzeniem. Jeśli nie posiadasz ekspresu z funkcją mielenia, to za niewielką kwotę możesz kupić łatwy w obsłudze młynek żarnowy ręczny. Wybierz model, który pozwoli Ci na regulację stopnia zmielenia ziaren, aby przekonać się, który najbardziej Ci odpowiada i dopasować ziarna do różnych metod ekstrakcji. Na rynku dostępne są także praktyczne młynki automatyczne.
Spienione mleko jest niezbędne, aby otrzymać latte macchiato, cappuccino czy mrożoną kawę. Podobnie jak w przypadku młynka, możesz za niewielką kwotę dokupić spieniacz elektryczny lub ręczny. Wiele modeli elektrycznych posiada też funkcję podgrzewania mleka, dzięki czemu sprawdzi się do przygotowywania gorącej czekolady i kakao.
Serwowanie kawy w przeznaczonych do tego filiżankach pozwoli dłużej utrzymać temperaturę napoju, która jest bardzo istotna dla smaku kawy. Sklep z porcelaną Warszawa ma w ofercie eleganckie zestawy filiżanek ze spodkami, mlecznikiem, cukiernicą, talerzykami deserowymi oraz czajnikiem, które pięknie się prezentują i są odporne na mycie w zmywarkach automatycznych. Estetyczne podanie sprawi, że rytuał picia kawy stanie się bardziej wyjątkowy, a zaproszeni goście poczują się jak w kawiarni.
Zdj. główne: Mike Kenneally/unsplash.com