Arbuzowa, truskawkowa czy pomarańczowa? Najlepsze pomysły na domową wodę smakową

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis
Arbuzowa, truskawkowa czy pomarańczowa? Najlepsze pomysły na domową wodę smakową
PRZEPISY GWIAZD

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Nawadnianie się pełni kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Odwodnienie może prowadzić do szeregu uciążliwych objawów, takich jak senność, zmęczenie czy bóle głowy. Stan ten prowadzi do zaburzenia procesów metabolicznych oraz uniemożliwia skuteczne usuwanie toksyn z organizmu. Ciekawą alternatywną opcją dla zwykłej wody mogą okazać się pyszne wody smakowe. W artykule podpowiemy, jak je przygotować.

Jak przygotować orzeźwiającą wodę arbuzową?

Jedną z ciekawszych letnich wód smakowych jest ta z dodatkiem arbuza. Owoc słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i korzystnego wpływu na nasz organizm. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, skutecznie zwalczając wolne rodniki. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia organizmu oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo wspiera krążenie oraz reguluje procesy trawienne. Arbuz ma przy tym bardzo niską zawartość kalorii. Właśnie z tego powodu często znajdziemy go w jadłospisie osób będących na diecie redukcyjnej.

Jak przygotować dzbanek wody arbuzowej bogatej w witaminy A i C? Zacznij od usunięcia pestek i pokrojenia miąższu w większą kostkę. Następnie rozgnieć go przy pomocy widelca. Tak przygotowane purée umieść w naczyniu, następnie zalej wodą i dodaj lód. Całość możesz udekorować miętą, która doda świeżego aromatu.

Woda truskawkowa – ulubiony napój całej rodziny

Na naszej liście pysznych przepisów na letnie napoje nie może zabraknąć naturalnie słodkiej wody truskawkowej. Truskawki stanowią doskonałe źródło witaminy C, która odpowiada za stymulowanie naturalnych reakcji obronnych naszego organizmu. W owocach tych obecne są także witaminy A, B i E oraz mangan, magnez, fosfor i krzem. To właśnie dlatego truskawki wpływają na poprawę funkcjonowania całego organizmu. Wspierają nasz układ nerwowy, przeciwdziałają zmęczeniu oraz pozytywnie oddziałują na wygląd włosów i paznokci.

Znajdziesz w nich również pektynę odpowiedzialną za regulowanie procesów trawiennych oraz antocyjany, które skutecznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Jest to także naturalny składnik przeciwzapalny. Szklanka wody z truskawkami ma jednocześnie bardzo mało kalorii.

Jak ją przygotować? Zacznij od umycia owoców i usunięcia szypułek. Następnie zalej je ciepłą wodą i odstaw na 15 min. Następnie dolej schłodzoną wodę oraz uzupełnij koktajl miętą i miodem.

Kiedy warto sięgnąć po wodę z dodatkiem pomarańczy?

Pomarańcze stanowią ciekawe uzupełnienie codziennej diety. Zastanawiasz się, jak zwiększyć ilość spożywanych owoców w diecie? Postaw na wodę smakową. Aby przygotować napój, wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Drugi owoc pokrój w plasterki. Tak przygotowane składniki oraz lód dodaj do dzbanka z wodą. Całość wymieszaj i udekoruj miętą oraz kwiatami jadalnymi.

Pomarańcze to doskonałe źródło witaminy C oraz beta-karotenu, który słynie ze swoich właściwości odmładzających. Uczestniczy w produkcji kolagenu, spowalniając procesy starzenia. Owoce posiadają dodatkowo olejki eteryczne, które działają relaksująco i odprężają. Staną się doskonałym składnikiem letnich deserów.

Szukasz ciekawych naczyń, w których przygotujesz zdrowe napoje? Szeroki wybór produktów znajdziesz na stronie pucharydeserowe.pl.

Zdjęcia: Envato

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*