Seler naciowy to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Można dodawać go do sałatek, przegryzać jako przekąskę albo przyjmować w formie płynnej. Sok z selera jest nie tylko zdrowy, ale również pyszny.
W niepozornych łodygach selera naciowego kryją się: witamina C, witaminy B1, B2, B3, B4 i B5, witaminy E i K, a także magnez, wapń, potas, fosfor, sód oraz żelazo. Co więcej, w 100 gramach produktu jest tylko 14 kcal. Biorąc pod uwagę niską cenę, przyjemny, świeży smak oraz wymienione powyżej walory odżywcze, sok z selera stał się jednym z przebojów dietetycznych ostatnich lat.
W sklepach możemy kupić gotowe soki z selera. Najlepszym wariantem jest jednak samodzielne wyciskanie napoju ze świeżych łodyg selera. Przygotowany tuż przed spożyciem zawiera najwięcej witamin i minerałów.
Wariant pierwszy to użycie sokowirówki. Dzięki przepuszczeniu przez nią łodyg selera otrzymamy klarowny sok. Łodygi można także zblendować. Wówczas konsystencja koktajlu jest bardziej gęsta i zawiesista – nie każdemu to odpowiada.
Przed zmiksowaniem seler należy dokładnie umyć. Jeżeli zakupiliśmy młode łodygi, to nie wymagają one obrania. Jeżeli gałązki są nieco zdrewniałe, można obrać górną warstwę.
Seler fantastycznie łączy się z jabłkiem, ananasem, owocami cytrusowymi oraz zielonymi owocami i warzywami. Możemy zmieszać go ze szpinakiem, kiwi, a nawet ogórkiem. Dodatkowe składniki poprawią walory smakowe oraz będą dodatkowym zastrzykiem witamin i minerałów.
Ze względu na dużą zawartość szczawianów, soku z selera naciowego powinny unikać osoby chorujące na nerki oraz ze skłonnością do kamicy nerkowej. Sok nie jest również wskazany dla osób przyjmujących leki diuretyczne.
Sok z selera jest produktem, który może uczulać. Niewskazany jest dla alergików i osób ze skłonnościami do alergii pokarmowych. Przeciwwskazaniem do picia soku z selera jest także ciąża i karmienie piersią. W szczególności należy go unikać w I trymestrze ciąży.
Zdjęcie główne: Michael Burrows/pexels.com