ZAINTERESOWANIA

Te gadżety ułatwią Ci gotowanie!

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Wydaje się, że do gotowania nie potrzeba wiele – garnek, patelnia, łyżka i składniki. W sklepach dostępnych jest jednak wiele dodatkowych gadżetów, które mają sprawić, że gotowanie będzie szybsze i wygodniejsze. Propozycji na rynku jest naprawdę wiele i nie każda rzecz jest niezbędna. Istnieje jednak kilka gadżetów, które sprawią, że gotowanie stanie się przyjemnością.

Maty silikonowe

Pierogi, pierniczki czy faworki – wykonanie ich wymaga dużej ilości wałkowania. Możesz to wprawdzie robić bezpośrednio na stole czy blacie, jednak jest to niewygodne, nie wspominając już o bałaganie i zniszczeniach, które mogą pojawić się przy zbyt mocnym przyciśnięciu noża albo foremek. Właśnie dlatego przydatnym gadżetem mogą okazać się maty silikonowe. Są elastyczne, dzięki czemu zajmują naprawdę niewiele miejsca. Wygodnie usuniesz z nich ciasto, a podczas przygotowywania potrawy nie musisz się martwić o uszkodzenie blatu. Co więcej, taka mata umożliwi Ci szybkie sprzątanie. Wystarczy, że zdejmiesz ją ze stołu i wymyjesz w zlewie.

Silikonowe duże maty do pieczenia są bardzo dobrą opcja na oszczędność czasu w przygotowywaniu deserów 👍 krótszy czas 👉 więcej na raz 🙂Spradż w sklepie internetowy 👉 https://bit.ly/2kgaS16

Geplaatst door Cukieteria op Dinsdag 3 september 2019

Uchwyt do łyżek kuchennych

Wiele potraw wymaga ciągłego mieszania i próbowania. W takim wypadku konieczne jest użycie łyżki. Zwykle pewnie odkładasz ją na blat albo wyjęty w tym celu talerzyk, tworząc dodatkowy bałagan. Istnieje jednak gadżet, który pozwoli Ci wyeliminować ten problem – uchwyt na łyżkę. Dostępny jest w dwóch różnych wersjach. Pierwsza z nich to ta przyczepiana do garnka. Sos skapuje wówczas prosto do niego. Możesz wybrać jednak także uchwyt na stojaku. Wyposażony on jest w niewielkie naczynie, do którego może skapywać sos.

Silikonowe foremki

Żeby ciasto nie przywierało do blachy, należy wyłożyć ją papierem. Druga możliwość to nasmarowanie jej masłem i posypanie bułka tartą. Papier nieraz jednak przykleja się do ciasta, a smarowanie blachy jest niewygodne. Zbyt mała warstwa nie spełni swojego zadania, a za gruba może natomiast zepsuć smak ciasta. Jeśli chcesz uniknąć tych problemów, możesz zaopatrzyć się w blachę silikonową. Ciasto nie przywiera do niej, co oznacza, że wystarczy po prostu przelać je do formy, a po upieczeniu z łatwością można je wyjąć. Blacha jest też elastyczna, dzięki czemu ma małą masę i zajmuje niewiele miejsca.

Deska ułatwiająca przenoszenie składników

Gotowanie bardzo często wiąże się z siekaniem, czy krojeniem na drobne kawałki. Przeniesienie drobnych kawałków wprost do miski, czy na patelnię zwykle jednak się nie udaje. Zawsze coś ląduje na blacie czy na podłodze. Właśnie tutaj sprawdzi się składana deska. Dwie zginające się po bokach części zapobiegają wysypywaniu się składników. Jednym sprawnym ruchem możesz więc przetransportować je z miejsca na miejsce, zachowując w kuchni porządek.

Siateczka do odcedzania

Inny gadżet pomocny w kuchni to silikonowa siateczka do odcedzania. Wystarczy nałożyć ją na garnek czy miskę, by bez problemu pozbyć się całej zgromadzonej wewnątrz wody i jednocześnie zachować składniki na swoim miejscu. To jednak niejedyne jej zastosowanie. Sprawdzi się także przy odmrażaniu produktów. Nałóż ją na talerz, a wtedy woda będzie spływać, podczas gdy rozmrożone ciasto czy mięso pozostanie soczyste.

Silikonowe łapki

Przy przygotowywaniu posiłków dotykanie gorących naczyń jest nieuniknione – od blach, przez miski z parującymi potrawami, aż po garnki bez izolacji na uchwytach. Tradycyjne rękawice kuchenne nie tylko jednak zajmują dużo miejsca, ale są też niewygodne. Możesz jednak zastąpić je łapkami silikonowymi. Takie łapki uchronią Twoje dłonie przed wysoką temperaturą, ale też umożliwią Ci wygodne chwytanie każdego naczynia.

Suszarka do żywności

Jeśli jesteś miłośnikiem zdrowej diety, koniecznie musisz wypróbować suszarkę do żywności. Ten gadżet okaże się pomocny w kuchni, jeśli lubisz suszone owoce, pestki, mięso czy zioła. Świetnie sprawdzi się także, gdy samodzielnie robisz makaron albo w sezonie jesiennym chodzisz na grzyby. Dzięki suszarce usuniesz z produktów wodę, naturalnie je konserwując i jednocześnie unikając rozwoju bakterii czy pleśni.

Agnieszka Mendel

Posiada wieloletnie doświadczenie redaktorskie. W wolnych chwilach czyta książki o tematyce psychologicznej i dotyczące rozwoju osobistego. Jej największa pasja to podróżowanie.
    Agnieszka Mendel

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *