ZAINTERESOWANIA

Marzysz o pięknych i gładkich włosach? Sprawdź, na czym polega olejowanie włosów

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Włosomaniaczki zakochały się w olejowaniu włosów. To idealna i prosta metoda pielęgnacji, która nie będzie cię kosztowała wiele wysiłku, a da wspaniałe efekty. Jak olejować włosy i jakich olejków używać, by były piękne i lśniące?

Na czym polega olejowanie włosów?

Olejowanie polega na nakładaniu na całą powierzchnię włosów olejków o właściwościach odbudowujących i odżywczych. Dzięki temu stają się one znacznie gładsze i lepiej się rozczesują.

Przed olejowaniem włosów należy zmyć z nich cały brud, w tym również łój. Użyj szamponu głęboko oczyszczającego. Ważne jest również usunięcie wszystkich silikonów, a także parafiny i filmów pokrywających włosy, które pozostały na nich po innych zabiegach pielęgnacyjnych. Umyj włosy dwukrotnie, a potem nałóż delikatną odżywkę do spłukiwania.

Można wyróżnić dwie metody olejowania włosów – na sucho i na mokro.

Fot. Element5 Digital/Pexels

Olejowanie na sucho

W tym wypadku nakładamy olejek na suche włosy. Pamiętaj, by wcześniej je rozczesać i podzielić na małe pasma. W ten sposób olejek dotrze do poszczególnych kosmyków i lepiej je odżywi. Najlepiej sprawdzą się lekko podgrzane olejki, np. w dłoniach lub w łyżce umieszczonej nad gorąca wodą. Po nałożeniu olejku na całe włosy, zawiń głowę w czepek lub ręcznik.

Ciepło sprawi, że składniki aktywne szybciej wnikną w głąb włosów. Możesz pozostawić olejek na całą noc lub na kilka godzin. Następnie umyj włosy delikatnym szamponem i użyj odżywki. Po olejowaniu na sucho nie susz włosów ciepłym strumieniem powietrza. Daj im swobodnie wyschnąć.

Olejowanie na mokro

W tym wypadku olejek nakładaj na wilgotne włosy. Po ich umyciu delikatnie wyciśnij wodę za pomocą ręcznika i nałóż olejek tak samo, jak przy metodzie na sucho. Odczekaj około 2–3 godzin, a później spłucz olej letnią wodą, bez używania szamponu. Na koniec użyj delikatnej odżywki.

Metoda olejowania na mokro sprawia, że olej znacznie głębiej wnika w strukturę włosów. To olejowanie sprawdzi się przy włosach wysokoporowatych, suchych i zniszczonych.

Zarówno olejowanie na sucho, jak i na mokro da pierwsze widoczne efekty po około 3 miesiącach regularnego stosowania olejków.

O czym należy pamiętać podczas olejowania włosów?

Bez względu na to, jaką metodę olejowania wybierzesz, pamiętaj żeby:

  • przed nałożeniem olejku na włosy podgrzać go w dłoniach i rozetrzeć,
  • rozczesać włosy grzebieniem przed olejowaniem i po nim,
  • rozprowadzić olejek na całej długości włosów, a zwłaszcza na końcówki (przy suchej skórze głowy możesz również wcierać go u nasady włosów),
  • po olejowaniu zawinąć włosy w ręcznik lub zapleść lekki warkocz,
  • olejować włosy regularnie, raz lub dwa razy w tygodniu.

Jaki olej do olejowania włosów wybrać?

Aby wybrać odpowiedni olej do tego zabiegu pielęgnacyjnego, weź pod uwagę porowatość włosów, ilość wydzielanego łoju oraz wcześniejsze zabiegi stylizacyjne, jakie były na nich stosowane.

Wybierz olej zimnotłoczony, bogaty w witaminy, NNKT oraz fitosterole. Powinien posiadać niezbędne nasycone kwasy tłuszczowe i być ekologiczny.

Najlepiej sprawdzą się: olej jojoba, który pomaga w problemach z łupieżem, olej kokosowy, działający odżywczo i regenerująco na włosy suche i zniszczone, lub olej rycynowy, przeciwdziałający wypadaniu włosów.

Jakie korzyści daje olejowanie włosów?

Dzięki olejowaniu włosy stają się mniej łamliwe, bardziej lśniące i znacznie łatwiejsze do rozczesywania, wzmocnione oraz bardziej odporne na czynniki zewnętrzne, w tym promieniowanie UV, działanie wiatru i wilgoci.Na pewno zauważysz też poprawioną sprężystość oraz miękkość. Włosy będą mniej się puszyły i staną się łatwiejsze w stylizacji, np. przy pomocy prostownicy.

Olejki odbudowują strukturę włosa i sprawiają, że jest on o wiele gładszy i zauważalnie bardziej lśniący. Zniknie też problem suchych i rozdwajających się końcówek – olejki chronią przed utratą protein. Dzięki olejowaniu fryzura będzie łatwiejsza do ułożenia.

Fot. Masha Raymers/Pexels

Anna Dobrut

Fanka dobrych publikacji oraz ciekawej literatury. Absolwentka Uniwersytetu im. Jana Kochanowskiego w Kielcach na kierunku filologia polska ze specjalnością redakcyjno-wydawniczą. Jej pasją jest tworzenie treści. Kocha również podróże oraz spotkania ze znajomymi, którzy koniecznie muszą spróbować jej nowych potraw.
Anna Dobrut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *