ZAINTERESOWANIA

Alternatywne sposoby parzenia kawy – czego warto spróbować?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Za co kochamy kawę? Za niesamowicie intensywny zapach, za aromat i niepowtarzalny smak. Kawa podnosi poziom serotoniny, która poprawia nasz nastrój. Dodatkowo udowodniono, że kawa jest zdrowa i korzystanie wpływa na nasz organizm. Coraz chętniej ludzie zaczynają interesować się alternatywnymi sposobami jej parzenia. Wystarczy znać kilka metod, dzięki którym, każda zaparzona w zaciszu domu kawa, będzie wyjątkowa.

Najlepsze metody alternatywnego parzenia kawy

Kawiarka

W aktualnych trendach w parzeniu kawy, kawiarka znowu przechodzi okres swojej świetności, z powodzeniem zastępując ekspres ciśnieniowy. To prosty w obsłudze produkt, oferujący niesamowicie wykwintną i wyjątkową kawę, której nie oprze się prawdziwy fan tego czarnego napoju. Parzenie kawy w kawiarce jest czystą przyjemnością. Do dolnej części kawiarki nalewamy ciepłej wody, a w górnej, umieszczamy sitko z kawą. Po skręceniu obu części ze sobą stawiamy kawiarkę na kuchence, a dzięki ciśnieniu, woda przechodzi przez kawę i ląduję w zbiorniku. I tak oto powstaje fenomenalna kawa, smakiem zbliżona do klasycznego espresso!

Aeropress

To urządzenie do najszybszego sposobu parzenia kawy ze wszystkich dostępnych. Uznawany jest za bardzo uniwersalny, niedrogi i prosty w obsłudze, więc pokochają go wszyscy. Urządzenie do parzenia kawy składa się tylko z sitka, tuby i tłoczka z gumową końcówką. Wystarczy nasypać kawy, zalać wodą, a po zaparzeniu, przecisnąć przygotowany napar za pomocą tłoczka. Aeropress to urządzenie doskonałe, nie tylko do parzenia kawy w warunkach domowych, ale również idealne do zabrania w podróż. Dzięki swojej uniwersalności daje możliwość dokładnego kontrolowania ilości kawy, ilości wody, czasu parzenia oraz czasu przeciskania kawy, co daje duże pole do popisu i stwarza ogromne możliwości parzenia kawy na wiele sposób. Kawa z Aeropressu jest delikatna i aromatyczna.

Czajnikowy.pl – Aeropress – jak zaparzać? Poradnik, najczęstsze błędy

Chemex

Jedno z najpiękniejszych pod względem designu urządzeń do parzenia kawy, ale również pod względem smakowym. Oferuje najczystszą i najdelikatniejszą kawę ze wszystkich dostępnych urządzeń do alternatywnego parzenia. Wszystko to za sprawą dość grubego filtra, w który zostało wyposażone urządzenie. Przygotowywanie kawy jest proste i przyjemne. Aby zaparzyć kawę, należy włożyć do urządzenia odpowiedni filtr, wsypać kawę i zalać wszystko równomiernie wodą. Czas oczekiwania na zaparzenie naparu wynosi około 4 minut i jest to jedna z najdłuższych pod względem oczekiwania metod. Jego główną zaletą jest możliwość przygotowania naprawdę sporej ilości kaw podczas jednego parzenia, bo od 500 do aż 700 ml kawy. Kawa z Chemexu jest delikatna, subtelna i aromatyczna.

Drip

To bardzo prosta, alternatywna metoda parzenia kawy. Jej nazwa wzięła się od angielskiego słowa „dripper”, co oznacza przelewanie. Ta znana i bardzo klasyczna metoda parzenia kawy podkreśla aromat ziarna, kwasowość i owocowe aromaty. Powstały napar jest bardzo delikatny, o herbacianej konsystencji. Najpopularniejszym urządzeniem do przygotowywania kawy metodą przelewową jest japoński dripper Hario V60. Ważne, aby korzystają z dipperów, wybierać ziarna wysokiej jakości, ponieważ urządzenie wyłoni każdy defekt smakowy. Kawę przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy, do umieszczonego wewnątrz dripa filtru, nasypać kawy i zalać gorącą wodą.

Coffee & Sons – Jak parzyć kawę metodą drip

Cold Brew

To sposób przygotowywania kawy na zimno. Nie jest to tak popularna metoda, jak tradycyjne parzenie kawy, ale z roku na rok, zyskuje coraz szersze grono swoich fanów, szczególnie latem. Jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnej kawy mrożonej. Cold Brew charakteryzuje się niższym poziomem kwasowości niż tradycyjny napar kawowy, dzięki czemu jest znacznie „słodsza” i delikatniejsza, z większą zawartością kofeiny. Jej dużym minusem jest jednak czas parzenia – kawa parzy się długie godziny. Może to znacznie zniechęcać, ale jej wyjątkowy, orzeźwiający smak, wart jest cierpliwego oczekiwania. Cold Brew jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zalać zimną, przefiltrowaną wodą odpowiednio dobrane ziarna kawy, które po przykryciu folią, umieszczamy w lodówce na 10-12 godzin. Po tym czasie kawa jest gotowa do spożycia i można testować jej fenomenalny smak i aromat.

Karolina Kac

Studentka drugiego roku studiów Marketingu i Sprzedaży, na specjalności Marketing i nowe media. Dzięki studiom i samozaparciu, wciąż zdobywa nową wiedzę i doświadczenie, uczestnicząc w różnego rodzaju kursach, aby w przyszłości stać się cenionym i wysoko wykwalifikowanym pracownikiem w swojej dziedzinie. Od ponad roku zajmuje się pisaniem tekstów, co jest również jej największą pasją. Oprócz pracy pełnej wyzwań, uwielbia czytać dobrze skonstruowane thrillery psychologiczne i uprawiać sport.
Karolina Kac

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *