SPORT I ZDROWIE

Po te spożywcze produkty powinni sięgać sportowcy

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Dieta sportowca jest bardzo ważna dla postępów w uprawianej dyscyplinie. Odpowiednie odżywianie organizmu jest konieczne do budowania tkanki mięśniowej oraz utrzymania dobrej kondycji fizycznej. Z czego powinna składać się dieta sportowca, czego nie może w niej zabraknąć i na jakie składniki zwracać szczególną uwagę? Podpowiadamy!  

Podstawa diety – białko   

Najważniejszym składnikiem w diecie każdego sportowca jest białko. To właśnie proteiny są głównym budulcem mięśni, dlatego w diecie musi być ich bardzo dużo, aby organizm miał z czego tworzyć tkankę mięśniową. Odżywki białkowe dla sportowców, to wskazany dodatek dietetyczny nawet na początku przygody z siłownią czy inną aktywnością. Białko można jednak znaleźć w wielu produktach spożywczych, w których występuje naturalnie. Doskonałym źródłem protein jest mięso, zwłaszcza czerwone, ale także warzywa strączkowe, grzyby, jaja i nabiał. Ten składnik diety pomaga rozbudowywać masę mięśniową i sprawia, że efekty ćwiczeń są widoczne szybciej i wyraźniej. Wysokobiałkowa dieta na początku przygody ze sportem może być wystarczajaca, jednak z biegiem czasu konieczna jest także suplementacja tego składnika, by masa mięśniowa mogła się rozwijać.  

Bardzo ważnym białkiem, które należy suplementować zwłaszcza w kulturystyce, jest kreatyna. Ten aminokwas to główny budulec mięśni w organizmie, dlatego jego dostarczanie sprawia, że treningi są bardziej efektywne, a rezultaty widoczne szybciej.   

Tłuszcze i węglowodany w diecie sportowca  

Tłuszcze są niezbędne w każdej diecie, nieważne jak aktywny tryb życia prowadzisz. Wpływają one na regulację produkcji hormonów w organizmie i wspomagają jego wydolność. To bardzo ważny aspekt dla każdego sportowca. Dobrze zbalansowana gospodarka hormonalna jest niezbędna, by ćwiczyć i czuć się dobrze. Szczególnie ważne są nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6. Dziennie powinno się przyjmować minimum 1 gram tłuszczu na 1 kilogram masy ciała. Dobrymi źródłami zdrowych tłuszczy są nierafinowane oleje roślinne, na przykład oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, awokado, ryby morskie i nabiał.  

Węglowodany są źródłem energii. Bez cukrów organizm nie może funkcjonować i choć biały cukier nie jest zdrowy ani potrzebny, jego całkowite wyeliminowanie z diety również ma złe skutki. Zdrowe dawki węglowodanów są ciału potrzebne do przeprowadzania procesów metabolicznych i czerpania energii do działania. Jeśli przyjmujesz bardzo mało węglowodanów lub masz problem z niską wydolnością organizmu, pomóc mogą Ci przedtreningówki. Te suplementy, przyjęte przed ćwiczeniami, podnoszą nie tylko poziom energii i motywacji, lecz także zwiększają wytrzymałość ciała, dzięki czemu trening jest bardziej intensywny.  

Zdjęcie główne: pexels.com/ROMAN ODINTSOV

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *