SPORT I ZDROWIE

Kawy ziarniste – te rzeczy warto o nich wiedzieć

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Kawa to wielu osób nieodłączny element każdego dnia. Część z nas woli rozkoszować się nią rano, dla innych jest ona miłą przerwą w ciągu dnia. Czy jednak wiesz, jaką drogę przebyły ziarenka kawy, aby umilić nasz dzień? Podpowiadamy, co warto wiedzieć o kawach ziarnistych oraz dlaczego warto je pić.

Rodzaje i gatunki kawy – czy znasz je wszystkie?

Aromatyczne i pyszne kawy ziarniste to jeden z popularniejszych napojów. Czy jednak wiesz, że kawa może mieć różne rodzaje i gatunki oraz pochodzić z najdalszych części świata? Wybierając idealną kawę dla siebie, należy mieć na uwadze, że każdy gatunek różni się nieco smakiem, intensywnością oraz aromatem. Jednym z najpopularniejszych gatunków jest z pewnością Arabica. Charakteryzuje się ona delikatnym, lekko kwaskowym smakiem oraz korzenno-czekoladowym aromatem. Nieco bardziej intensywna jest zaś Robusta, która będzie świetną propozycją dla spragnionych sporej dawki kofeiny. 

Przy wyborze kawy oprócz gatunku warto także zwrócić uwagę na kraj, z którego pochodzi. Największą popularnością cieszy się bez wątpienia delikatna i lekko słodka kawa brazylijska. Podobna w smaku, jednak nieco bardziej intensywna i czekoladowo-orzechowa jest kawa kolumbijska. Jeśli jednak jesteś fanem bardziej cytrusowych lub owocowych aromatów, to koniecznie spróbuj kaw afrykańskich, na przykład pochodzących z Tanzanii lub Etiopii.

Pyszne kawy w ziarnach 1kg z różnych zakątków świata znajdziesz na https://mkfresh.pl/.

Dlaczego warto pić kawę?

Dobrej jakości kawa to nie tylko wyjątkowy smak i aromat. Wbrew pozorom picie kawy może przynieść także inne korzyści, ponieważ ziarna kawowca są prawdziwym bogactwem cennych składników. Oprócz oczywistych właściwości pobudzających posiadają również właściwości przeciwstarzeniowe. Kawa potrafi na przykład skutecznie obniżyć poziom cukru we krwi, poprawić krążenie oraz zadbać o stan wątroby i serca. Warto także pamiętać, że świeżo przygotowany napar kawowy bez dodatków w postaci mleka oraz cukrów jest naturalnym suplementem na odchudzanie.

Zdj. główne: Sina Asgari/unsplash.com

Aleksandra Michaliszyn

Studentka public relations i fanka ciekawych rozwiązań. Uwielbia tworzyć, a DIY nie jest jej obce. Swoją przyszłość wiąże z pisaniem, a w wolnych chwilach lubi odkrywać nowe miejsca, czytać kryminały i gotować.
Aleksandra Michaliszyn

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *