SPORT I ZDROWIE

Jak wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Zdrowy tryb życia, aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta to filary, na których opiera się dobrostan organizmu. Żeby bez wysiłku, a nawet z przyjemnością utrzymywać zdrowe żywienie, koniecznie należy wyrobić sobie dobre nawyki. Oto kilka zwyczajów żywieniowych, które warto wprowadzić w życie dla swojego zdrowia. 

Pij wodę

To banał, o którym słyszał każdy – człowiek powinien dziennie wypijać od dwóch do trzech litrów wody. Odpowiednie nawodnienie organizmu jest niezwykle ważne, ponieważ składa się on w większości właśnie z wody. Odwodnienie prowadzi do wielu chorób, na przykład zaburzeń pracy serca, a także problemów ze skórą i zmarszczek, częstych migren oraz omdleń. Wypicie trzech litrów wody nie jest wcale niczym trudnym, jeśli wyrobisz sobie nawyk picia. 

By to zrobić, wystarczy kupić sobie litrową butelkę, najlepiej taką, która podoba Ci się wizualnie oraz wygodnie leży w ręce, przez to chętniej będziesz po nią sięgać. Dlaczego litrowa? Otóż dużo łatwiej jest wypić trzy duże butelki niż sześć razy napełniać i opróżniać półlitrowe naczynie.

Warto, by butelka czy karafka była szklana, nie plastikowa lub metalowa, ponieważ te materiały zmieniają smak wody i sprawiają, że płyn szybciej się psuje. Szkło jest neutralne, a woda dłużej pozostaje świeża, więc będzie smaczniejsza. Trzymaj ją zawsze pod ręką, na biurku, stoliku nocnym i zabieraj ze sobą, gdzie się da. W ten sposób szybko zaczniesz pić wodę w sposób automatyczny i zanim się spostrzeżesz, dopijesz trzecią butelkę. Jeśli z wodą nie do końca jest Ci po drodze, możesz pić także herbaty, na przykład bardzo zdrową i intensywną w smaku Yerbę, którą kupisz na https://zielarnia24.pl/yerba-mate,317.html.

Jedz często, ale zdrowo  

Kolejnym polecanym przez lekarzy i dietetyków nawykiem jest jedzenie wielu niewielkich posiłków dziennie. Optymalną liczbą jest sześć posiłków, dwóch większych i czterech mniejszych, uwzględniając w tym przekąski. Dużymi posiłkami powinny być śniadanie i obiad, a pomiędzy nimi oraz po ostatnim dużym posiłku powinny pojawiać się drobniejsze przekąski, dzięki którym nie będziesz podjadać i odczuwać głodu w ciągu dnia. Przekąskami mogą być między innymi owoce, batony proteinowe czy warzywa, czyli produkty lekkie, ale pożywne, a nie pełne pustych kalorii. 

Słuchaj swojego organizmu  

Jeśli tylko zechcesz go słuchać, ciało zakomunikuje Ci wszystkie swoje potrzeby. Zachcianki żywieniowe czy nagła ochota na jakieś jedzenie to zazwyczaj komunikat o tym, że Twój organizm potrzebuje jakiegoś składnika, którego mu brakuje. Nawet jeśli jest to chęć na czekoladę, może to oznaczać, że brakuje Ci magnezu, w tej sytuacji staraj się wybierać tę gorzką z wysoką zawartością kakao. Jeśli z kolei masz dużą ochotę na cytrusy, cebulę czy kiszonki, możliwe, że chodzi o niedobór witaminy C albo początek jakiejś infekcji. 

Jeśli nauczysz się słuchać tego, co mówi Ci Twoje ciało, przestaniesz także się przejadać, ponieważ odczytasz sygnał o ustąpieniu głodu. Kontrolowanie porcji oraz jedzenie do momentu, kiedy przestaniesz czuć łaknienie, a nie wtedy, kiedy talerz będzie pusty, to trudne zadania, jednak jeśli opanujesz tę sztukę, poczujesz się znacznie lepiej. Odbieranie sygnałów swojego organizmu oraz trafne ich odczytywanie jest drogą do zdrowia i dobrego samopoczucia.

zdj. główne: Jannis Brandt/unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *