SPORT I ZDROWIE

10 powodów dla których warto pić sok z selera

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Seler naciowy to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Można dodawać go do sałatek, przegryzać jako przekąskę albo przyjmować w formie płynnej. Sok z selera jest nie tylko zdrowy, ale również pyszny.

W niepozornych łodygach selera naciowego kryją się: witamina C, witaminy B1, B2, B3, B4 i B5, witaminy E i K, a także magnez, wapń, potas, fosfor, sód oraz żelazo. Co więcej, w 100 gramach produktu jest tylko 14 kcal. Biorąc pod uwagę niską cenę, przyjemny, świeży smak oraz wymienione powyżej walory odżywcze, sok z selera stał się jednym z przebojów dietetycznych ostatnich lat.

Jak przygotować sok z selera naciowego?

W sklepach możemy kupić gotowe soki z selera. Najlepszym wariantem jest jednak samodzielne wyciskanie napoju ze świeżych łodyg selera. Przygotowany tuż przed spożyciem zawiera najwięcej witamin i minerałów.

Wariant pierwszy to użycie sokowirówki. Dzięki przepuszczeniu przez nią łodyg selera otrzymamy klarowny sok. Łodygi można także zblendować. Wówczas konsystencja koktajlu jest bardziej gęsta i zawiesista – nie każdemu to odpowiada.

Przed zmiksowaniem seler należy dokładnie umyć. Jeżeli zakupiliśmy młode łodygi, to nie wymagają one obrania. Jeżeli gałązki są nieco zdrewniałe, można obrać górną warstwę. 

Seler fantastycznie łączy się z jabłkiem, ananasem, owocami cytrusowymi oraz zielonymi owocami i warzywami. Możemy zmieszać go ze szpinakiem, kiwi, a nawet ogórkiem. Dodatkowe składniki poprawią walory smakowe oraz będą dodatkowym zastrzykiem witamin i minerałów.

Dlaczego warto pić sok z selera?

  1. Sok z selera naciowego z powodzeniem może zastąpić nam jeden z posiłków np. drugie śniadanie.
  2. Jedną z głównych zalet napoju jest niskokaloryczność, co może przyczynić się do spadku wagi.
  3. Kolejnym atutem picia soku z selera jest poprawa stanu cery. W szczególności mogą się nim zainteresować osoby zmagające się z trądzikiem.
  4. Składniki zawarte w selerze naciowym mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, a także oczyszczające.
  5. Do prozdrowotnych atutów regularnego picia soku z selera naciowego zaliczyć można: obniżenie ciśnienia tętniczego, obniżenie poziomu cholesterolu, usprawnienie pracy nerek i jelit.
  6. Sok z selera wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
  7. Duża zawartość magnezu pozwala skutecznie redukować stres.
  8. Dzięki właściwościom moczopędnym selera pozbywamy się także nadmiaru wody z organizmu.
  9. Poprawia się libido.
  10. Seler przyspiesza przemianę materii.

Sok z selera przeciwwskazania

Ze względu na dużą zawartość szczawianów, soku z selera naciowego powinny unikać osoby chorujące na nerki oraz ze skłonnością do kamicy nerkowej. Sok nie jest również wskazany dla osób przyjmujących leki diuretyczne.

Sok z selera jest produktem, który może uczulać. Niewskazany jest dla alergików i osób ze skłonnościami do alergii pokarmowych. Przeciwwskazaniem do picia soku z selera jest także ciąża i karmienie piersią. W szczególności należy go unikać w I trymestrze ciąży.

Przepisy na sok z selerem naciowym

  1. Zielony koktajl na wzmocnienie – do blendera lub wyciskarki wkładamy 4 łodygi selera (średniej wielkości), 1 spore jabłko, 1 pomarańczę, 3 cm świeżego korzenia imbiru (obrany), 1 łyżkę miodu.
  2. Sok pomidorowo–selerowy – do blendera wkładamy 2 pomidory obrane ze skórki, 3 łodygi selera, kilka kropel soku z cytryny, pieprz cayenne do smaku, szczyptę soli.
  3. Potrójnie zielony koktajl – w blenderze lub wyciskarce umieszczamy 3 łodygi selera, 2 kiwi, 1 świeżego ogórka.
  4. Koktajl z selera i awokado – bardzo pożywna i treściwa opcja. Do blendera wkładamy ½ awokado, 3 łodygi selera i kilka kropel cytryny lub limonki.

Zdjęcie główne: Michael Burrows/pexels.com

Martyna Świerc

Aktywna trzydziestolatka nieustannie dążąca do rozwoju swoich zawodowych kompetencji. Twórcza i przebojowa. Od ponad roku zgłębia tajniki tabaty.
Martyna Świerc

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *