Hollywoodzka gwiazda Gwyneth Paltrow jest zwolenniczką zdrowej diety, której przestrzega od dziesięciu lat. Miłość do pysznej i zdrowej kuchni zaszczepił w niej ojciec, a aktorka dzieli się nią w swoich dwóch książkach – „Daddy’s Girl” i „It’s All Easy”. Oto kilka przepisów na smaczne i nietuzinkowe dania, które możesz przygotować w domu.
Risotto ze szpinakiem i groszkiem
Risotto to zazwyczaj dość wysokokaloryczne danie z dużą ilością sera lub masła, ale nie w tym wypadku.
Składniki:
- 700 ml bulionu warzywnego;
- cytryna;
- 2 łyżki stołowe oliwy;
- pół białej cebuli;
- łodyga pora;
- 2 sprasowane ząbki czosnku;
- sól morska;
- tymianek;
- 250 g ryżu;
- 100 g szpinaku;
- 170 g groszku;
- 15 g posiekanej bazylii;
- czarny pieprz.
Usuń skórkę z cytryny i zetrzyj na małych oczkach. Wyciśnij sok z miąższu i wymieszaj z rozgrzanym na ogniu bulionem warzywnym. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, por, tymianek, bazylię i czosnek. Smaż, powoli mieszając, przez 2–3 minuty. Pokrój szpinak i włóż do bulionu razem z groszkiem. Następnie dosyp suchy ryż. Zagotuj risotto i gotuj przez kolejne 30 minut.
Zupa ziemniaczana z czerwoną papryką
Obfite, ale nudne danie pomagają urozmaicić papryczki jalapeño wędzone nad otwartym ogniem.
Składniki:
- czerwona cebula, pokrojona w krążki;
- 2 łyżki stołowe oleju konopnego;
- czosnek granulowany;
- 2 łyżki stołowe posiekanej kolendry;
- 2 g kminku;
- wędzona papryka, pokrojona w półpierścienie;
- 2 duże ziemniaki;
- 1,5 l bulionu warzywnego;
- sól morska.
Na tłuszczu roślinnym usmaż cebulę, zioła i paprykę. Ziemniaki pokrój w plastry, posyp solą i czosnkiem. Całość przełóż do rondla, dodaj ziemniaki, zalej płynem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Wegetariańskie pierogi na parze
Pierogi można gotować nie tylko we wrzącej wodzie, ale także na parze. Ta metoda pozwala zachować witaminy i właściwości odżywcze dania.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej;
- 300 ml ciepłej wody;
- 60 g masła;
- łyżka posiekanego imbiru;
- cebula, pokrojona w krążki;
- 400 g grzybów shiitake;
- 150 g posiekanej kapusty;
- 150 g posiekanej marchewki;
- 5 g białego pieprzu;
- 2 łyżeczki oleju sezamowego;
- 3 łyżki białego wina wytrawnego;
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego;
- łyżeczka cukru;
- szczypta soli.
Pół godziny przed przystąpieniem do lepienia pierogów przygotuj ciasto, mieszając mąkę z ciepłą wodą i olejem sezamowym i ugniatając rękami plastyczną jednorodną masę. Przykryj ciasto ręcznikiem i trzymaj w cieple.
Do nadzienia pokrój grzyby i usmaż je na maśle, aż puszczą wodę. Dodaj imbir, cebulę, kapustę i marchew, dopraw solą i białym pieprzem. Dolej wino, dokładnie wymieszaj i po 2 minutach zdejmij z ognia.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka za pomocą szklanki. Nałóż nadzienie na każde z kółek, a następnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na drucianej podstawce nad rondelkiem, w którym gotuje się woda. Po 20 minutach będą gotowe.
Klopsy z indyka
Pulpety z polędwicy drobiowej nie są tak kaloryczne jak to samo danie z tłustej wołowiny czy wieprzowiny.
Składniki:
- 500 g fileta z indyka;
- czerwona cebula, pokrojona w krążki;
- 800 g dojrzałych pomidorów;
- 3 łyżki oleju słonecznikowego;
- czosnek w proszku;
- liście bazylii, tymianek, rozmaryn;
- sól morska.
Obierz pomidory. Zblenduj je i gotuj przez 7–10 minut – to Twój sos. Zmiel filety w maszynce do mięsa wraz z posiekanymi ziołami i cebulą. Zmielone mięso połącz z olejem, dopraw i uformuj z niego małe kulki. Włóż klopsiki do sosu pomidorowego i rozpal ogień. Gotuj całość na małym ogniu przez 40 minut.
Zdjęcie główne: pexels.com/Alesia Kozik