PRZEPISY GWIAZD

Co Ania Lewandwska poleca jeść na lunch? Przykładowe przepisy!

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Anna Lewandowska jest znana z dbałości o kondycję i zdrowie. Celebrytka regularnie dzieli się zdrowymi przepisami na śniadania, obiady i kolacje. My zebraliśmy najciekawsze przepisy Ani na pożywny i lekki lunch. Gotowy na nowe doznania smakowe? Mamy nadzieję, że tak!

Sałatka z rukolą i kurczakiem

Miłośnicy zdrowego odżywiania znają rukolę nie tylko ze słyszenia. Ciekawy wygląd i pikantny orzechowy posmak rukoli sprawia, że potrawy z jej udziałem są niewiarygodnie smaczne i apetyczne.

Składniki: pęczek rukoli, 1 papryka, garść orzechów włoskich, 25 dag piersi z kurczaka (najlepiej z chowu bez antybiotyków), 2 łyżki stołowe oliwy, sól himalajska, pieprz i ulubione przyprawy.

Przygotowanie: Ugotuj pierś z kurczaka w osolonej wodzie z przyprawami, na przykład tymiankiem i rozmarynem. Gdy już będzie miękka i przestudzona, pokrój ją w paski. Rozgrzej patelnię i upraż orzechy włoskie. Pokrój w kostkę paprykę. Umyj i osusz rukolę. Wszystkie składniki wrzuć do salaterki, wymieszaj z oliwą i pieprzem. Smacznego!

Sałatka ze szpinakiem i granatem

Lekka, kolorowa i wykwintna sałatka. Przypadnie do gustu każdemu, kto nie lubi uczucia ciężkości po jedzeniu.

Składniki: pęczek szpinaku, 60 g orzechów włoskich, ziarna granatu – dowolna ilość, ocet balsamiczny – 2 łyżki stołowe, oliwa – 2 łyżki stołowe, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie 60 g jakiegoś sera (najlepiej fety lub mozzarelli). 

Przygotowanie: Orzechy włoskie podpraż na rozgrzanej patelni, pokrój w kosteczki ser. Energicznie wymieszaj ocet balsamiczny z oliwą, pieprzem i solą. Szpinak umyj, osusz, porwij rękoma, polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Na wierzch połóż ser, orzechy i ziarna granatu. Smacznego!

Jesienny zastrzyk witamin

Nie bez powodu ją tak nazywamy. W tej sałatce znajdziesz bowiem – w idealnej proporcji – wszystkie substancje odżywcze i mikroelementy niezbędne, by podnieść odporność. Poza tym są w niej zdrowe kwasy tłuszczowe, które pomogą Ci w przyswojeniu witamin i przeciwutleniaczy.

Składniki: sałata lodowa – ok. 15 dag, awokado – połówka, pomidor, czerwona papryka, dwa ząbki czosnku, pestki dyni – 2 łyżki stołowe, zioła prowansalskie, sól, pieprz, rozmaryn, oliwa – 2 łyżki

Przygotowanie: Wyłóż na dno miski nasiona dyni, na nie umytą sałatę lodową. Polej łyżką oliwy. Wydrąż łyżką stołową awokado i pokrój je na małe kawałki. Dodaj do sałaty i wymieszaj. Pomidora pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Przełóż do salaterki. Ostatni wrzuć do miski przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw ziołami prowansalskimi, rozmarynem. Wlej ostatnią łyżkę oliwy, wymieszaj i … gotowe!

Pęczotto z warzywami i mozzarellą

Jeśli risotto, to dlaczego nie pęczotto? Oto przepis na lunch z kaszą pęczak w roli głównej!

Składniki: kasza pęczak – 30 g, 2 ząbki czosnku, pół małej cebuli, 1/3 papryki, łyżka oliwy, pół cukinii, 40 g fasoli czerwonej lub białej (konserwowej lub ugotowanej samodzielnie), łyżka przecieru pomidorowego, 20 g mozzarelli, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Uprzednio namoczoną kaszę przepłucz i ugotuj. Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę i podgrzej na łyżce oliwy. Dodaj pokrojoną w paski paprykę i cukinię oraz fasolę. Dodaj przecier pomidorowy i ugotowaną kaszę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posyp startą mozzarellą. Pycha!

Zdj. główne: Brooke Lark/unsplash.com

Justyna Jarmułowicz

Tłumaczka języka rosyjskiego i francuskiego, nieprzerwanie rozwijająca swoje umiejętności językowe i translatorskie. Niespokojny duch, który nie może usiedzieć na miejscu. Chętnie dzieli się doświadczeniem życia w Moskwie i Paryżu. Poza przekładem i pisaniem tekstów, zgłębia tematy psychologiczne, obmyśla sposoby na zdrowy styl życia i układa zdrowe jadłospisy.
Justyna Jarmułowicz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *