CZTERY KĄTYSPRZĄTANIE

Jak przechowywać rzeczy w lodówce?

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Jeden z podstawowych sprzętów w domu, czyli właśnie lodówka, nie wymaga może jakichś skomplikowanych instrukcji obsługi. Bardzo wiele osób popełnia jednak błędy w zakresie odpowiedniego przechowywania żywności.

Skraca to okres przydatności do spożycia i utrudnia zachowanie higieny we wnętrzu lodówki. Oto porcja przydatnych porad.

Dlaczego porządek w lodówce jest tak korzystny?

Oczywiście łatwiej jest w niej znaleźć pożądane produkty, ale sama lodówka nie jest tak przepastna, żeby nie można było tego zrobić nawet w całkiem sporym bałaganie. Chodzi o coś innego: liczne półki i schowki w lodówce są montowane celowo. Organizują przestrzeń, ale mają też na celu zwiększyć trwałość przechowywanej żywności.

Różne produkty – różne temperatury optymalne

W lodówce przechowujemy bardzo różne rodzaje produktów. Rzadko zdarzają się takie, które powinno się przechowywać w tej samej temperaturze. Różne półki i schowki w sprzęcie mają na celu zróżnicowanie temperatur. Warto zapamiętać to, że:

  • suche produkty spożywcze najlepiej przechowuje się w temperaturze ok. 10°C,
  • owoce i warzywa wymagają ok. 5 – 7°C,
  • nabiał dobrze przechowuje się przy 3°C,
  • mięso wymaga niższej temperatury – 0°C będzie najlepsze,
  • ryby i owoce morza powinno się przetrzymywać w temperaturach oscylujących pomiędzy -1 a 1°C.
fot. Andrea Piacquadio/Pexels

Podstawowa zasada: lodówka nie może być przeładowana

Dlaczego jest to takie ważne? Pomiędzy produktami schowanymi do lodówki musi znajdować się odpowiednio duża przestrzeń. Umożliwia ona właściwą cyrkulację powietrza. Tylko wtedy temperatury osiągane wewnątrz będą zgodne z deklaracją producenta sprzętu. To zaś jest niezbędne dla zapewnienia optymalnych warunków przechowywania żywności. 

Podział na półki: gdzie powinny znajdować się produkty danego rodzaju?

Poszczególne półki i szuflady zostały zaprojektowane i rozmieszczone tak, żeby można było na nich przechowywać konkretne rodzaje żywności. Pamiętajmy o tym, że temperatura wewnątrz urządzenia chłodzącego nie jest przecież jednolita. W szczególności należy pamiętać o takich lokalizacjach, jak:

  • wewnętrzna strona drzwi – znajdzie się tutaj miejsce dla produktów, które źle reagują na zbyt mocne chłodzenie lub mrożenie. Stąd na wewnętrznej stronie drzwi umieszcza się między innymi masło, żeby nie trzeba go było potem rozmrażać przed rozsmarowaniem na pieczywie. To również właściwe miejsce dla napojów, ketchupu czy musztardy;
  • dolne półki w lodówce – temperatura tutaj to ok. 2 stopnie Celsjusza. Dobrze sprawdzi się zwłaszcza przy przechowywaniu świeżego mięsa i ryb;
  • środkowe półki – tutaj jest nieco cieplej, najczęściej od 5 do nawet 8 stopni. To idealne warunki dla przechowywania jaj, jogurtów, śmietany, mleka, ale także wędliny;
  • dolne szuflady – tutaj leżeć powinny świeże warzywa i owoce. Panująca temperatura, ok. 10°C, sprawi, że produkty dłużej utrzymają świeżość, bez ulegania uszkodzeniu.

Ważne: niektórych warzyw i owoców nie przechowuje się w lodówce, bo szybko tracą swoje właściwości. Są to między innymi: cebula, ogórki, pomidory, banany, gruszki, awokado, kiwi czy arbuzy.

O czym jeszcze warto pamiętać? Kilka przydatnych zasad

Istnieje kilka cennych trików i zasad, które pozwalają na lepsze wykorzystanie lodówki do przetrzymywania żywności w dobrym stanie. 

Trzeba pamiętać o tym, że:

  • do lodówki nie wkłada się gorącej żywności – agregat chłodzący działa tak, aby ustabilizować temperaturę wewnątrz na odpowiednio niskim poziomie. Ciepło parujące z jedzenia sprawi, że będzie musiał podjąć dodatkową pracę, żeby wyrównać temperaturę;
  • jedzenie trzeba najpierw posortować – pomaga to w funkcjonalnym korzystaniu z lodówki;
  • z warzyw i owoców trzeba usunąć wodę – to zwiększy ich trwałość;
  • żywność sortujemy w pojemnikach lub torebkach – dzięki temu dłużej zachowają właściwości, ale nie dojdzie też do niepotrzebnego wymieszania zapachów.

Dbamy także o regularne rozmrażanie lodówki.

Fot. Andrea Piacquadio/Pexels

Kamil Michaluk

Historyk i ekonomista, kończy doktorat. Zajął się copywritingiem, bo ceni sobie niezależność, kreatywną pracę i jest ciekawy świata. Pisze teksty dla ogólnopolskich tytułów – najczęściej dotyczące biznesu i kultury, ale też życia codziennego. W wolnych chwilach pasjonat ekologicznych rozwiązań, zwierząt i prac w ogrodzie.
Kamil Michaluk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *